Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că timp de aproximativ o săptămână, în România, nu va exista un cadru legislativ care să-i oblige pe cei infectaţi cu Covid-19 să rămână internaţi sau în izolare la domiciliu.

 

În aceste condiţii, întrebat de jurnalişti dacă staţiunile aglomerate de pe litoral se pot transforma în focare de transmitere a noului coronavirus, ministrul Tătaru a răspuns afirmativ.

 

”Există posibilitatea să devină focare. În acest moment sunt cetăţeni de pe între teritoriul ţării care se reîntorc. Noi trebuie să gestionăm nu nepărat Constanţa, cât tot ce se întâmplă în acest seson estival.” - a spus ministrul, aflat la Galaţi pentru a evalua situaţia spitalului judeţean, unde au fost confirmate recent noi focare de Covid-19.

 

Ministrul Tătaru a preciat că, în momentul de faţă, dacă o persoană depistată pozitiv cu Covid-19, dar fără simptome, nu doreşte să stea în izolare, atunci nu poate fi obligată. Prin urmare, dacă persoana infectată vrea să meargă pe litoral, la Vama Veche sau Mamaia, o poate face...

 

”Ce trebuie să ştie turiştii? Că chiar dacă nu mai există cadru legislativ pentru o perioadă - noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ - trebuie să respecte aceleaşi reguli. Cei care sunt asimptomatici sau solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu până măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe, să evalueze starea lor de sănătate. Un simptom respirator trebuie tratat şi trebuie suspicionat ca o infecţie cu Covid.” - a mai spus ministrul.

 

Se pot distra tinerii pe litoral?

 

Întrebat de jurnalişti dacă tinerii se pot distra pe litoral în această perioadă, când numărul de cazuri de Covid-19 a început din nou să crească, Nelu Tătaru a declarat că toate activităţile ar trebui desfăşurate cu respectarea unor reguli.

 

”Se pot distra în condiţiile şi normele pe care le-am stabilit împreună cu cei de la HORECA, nişte norme de desfăşurare şi funcţionare atât a plajelor, a teraselor, cât şi a hotelurilor.” - a mai spus el.

 

De ce nu avem legislaţie în vigoare privind izolarea la domiciliu şi carantinarea

 

550 de pacienţi afectaţi de noul coronavirus au cerut să fie externaţi după decizia Curţii Constituţionale care spune că nu mai pot fi ţinuţi în carantină sau izolare în lipsa unei legi speciale.

 

O nouă lege privind carantina şi izolarea a fost aprobată de Guvern, după ce Curtea Constituţională a stabilit săptămână trecută că nimeni nu poate fi obligat să stea în carantină ori să fie spitalizat în baza unui simplu ordin de ministru.

 

Guvernul a publicat textul proiectului de lege, care mai trebuie şi votat în Parlament. Documentul intitulat ”LEGE privind instituirea unor măsuri in domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic si biologic” prevede reglementările privind pandemia, în concordanţă cu solicitările CCR.

 

Aglomeraţie uriaşă în Vama Veche

 

Imaginile postate în ultimele zile pe reţelele sociale demonstrează că puţini turişti respectă distanţarea socială atunci când ajung la malul mării.

 

De exemplu, duminică noapte, sute de oameni au dansat în faţa unei terase din Vama Veche, unde un DJ a pus muzică şi a întors boxele spre aleea pietonală. Locul s-a umplut până la refuz ca la un concert în aer liber din verile trecute!

 

Un echipaj de la poliţie a ajuns în zonă, însă nimeni nu i-a oprit pe turişti, iar forţele de ordine au plecat în aplauzele petrecăreţilor. Abia luni, administratorii terasei au fost amendaţi cu două mii de lei.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro