Persoanele care vin în România trebuie, încă de luna trecută, să completeze o declaraţie pe propria răspundere- iar acest lucru se poate face şi online pentru cei care sosesc pe aeroporturi.

Aplicaţia a fost făcută pentru cei care vin în România, pentru a uşura sosirile pe aeroporturi. Cei care aterizează aici îşi introduc datele solicitate, inclusiv adresa unde se vor izola la domiciliu, dacă este nevoie - adică dacă nu vin din statele aflate pe “lista verde”.

Formularul online poate fi completat AICI.

Vor primi un cod pe care îl vor scana la un ghişeu şi li se va printa formularul, pe hârtie. Asta pentru a evita cozile şi contactul cu alte persoane. Formularul online a fost deja implementat la Aeroportul Otopeni şi la cel din Sibiu

Un astfel de formular, fie online, fie pe hârtie, este obligatoriu pentru oricine intră în România. Este vorba despre aşa-numita “declaraţie epidemiologică”.

Cum se completează declaraţia

Paşii care trebuie urmaţi pentru completarea electronică a declaraţiei epidemiologice de intrare în ţară sunt următorii:

1. Se accesează adresa https://chestionar.stsisp.ro folosind datele mobile/conexiunea la internet

2. Se completează datele solicitate de aplicaţie şi se validează, apoi se trimite formularul;

3. Este important să se menţioneze adresa de izolare sau să se indice adresa de izolare cu adresa de domiciliu;

4. Ulterior, se generează un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicaţie;

5. Se tipăreşte declaraţia sau se scanează codul QR la ghişeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri şi se ridică declaraţia de acolo;

6. Declaraţia se prezintă la ghişeele DSP.