Legea prin care Ministerul Educaţiei va asigura „la cerere” fiecărui elev şi profesor laptop sau tabletă pentru educaţia online a fost promulgată de preşedintele României, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Promulgarea vine în contextul în care Guvernul şi implicit Ministerul Educaţiei nu susţin acest act normativ.

 

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 3 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 (PL-x 126/01.04.2020)”.

 

Actul normativ modifică şi completează două articole din Legea nr 1/2011 şi prevede următoarele:

 

”Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor şi profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive şi acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale,

Platformei şcolare de eleaning şi a altor platforme educaţionale agreate.”

 

Amendamentul a fost scris de senatorii PSD Mihnea Costoiu şi Ecaterina Andronescu, foşti miniştri ai Educaţiei şi Cercetării, potrivit raportului de la Senat. Unul dintre iniţiatorii legii este Roxana Mânzatu, fost ministru al fondurilor europene în Guvernul Dăncilă.

 

Pe lângă dispozitivele pentru accesarea platformelor, ministerul primeşte prin modificarea legii Educaţiei şi sarcina de a asigura „la cerere” profesorilor şi elevilor care solicită astfel de dispozitive.

 

„Asigura, la cerere, fiecarui cadru didactic şi fiecarui elev un dispozitiv – laptop sau tableta-, conectat la internet, pentru a putea participa la activitaţiile de elearning,” prevede un alt articol introdus în Legea 1/2011.

 

Actul normativ a avut un traseu fulger prin Parlament, a fost înregistrate pe 1.04.2020 şi a fost aprobat pe 23.06.2020. În punctul de vedere la iniţiativa legislativă Guvernul a transmis că nu susţine această lege.

 

„Iniţiativa legislativă are un impact semnificativ asupra bugetului general consolidat, iar în expunerea de motive nu este indicată nici o sumă de bani care ar intra în mod suplimentar la buget, în situaţia în care noile reglementări adoptate”, scrie Executivul în punctul său de vedere.

 

”Menţionăm că, în contextul actual, Guvernul României a luat o serie de măsuri urgente, cu caracter excepţional, în domeniul social şi economic, precum şi măsurile asistenţă socială necesară siguranţei sociale şi economice a populaţiei, măsuri care au efect şi asupra mediului de afaceri, iar deficitul bugetar rezultat ca urmare a măsurilor stabilite ajuns la 6,7% din Produsul Intern Brut. Având în vedere aspectele semnalate nu considerăm necesară completările aduse art 70 şi art 94 alineatul doi din legea educaţiei naţionale”, explică Guvernul.

 

Promulgarea vine la câteva zile de la primirea legii, după ce 20 de organizaţii au trimis o scrisoare deschisă către Klaus Iohannis, toate fiind implicate în cadrul proiectul prezidenţial România educată, scrisoare prin care îi cereau promulgarea acestui act normativ.

 

Reamintim că promulgarea actului normativ vine după ce Ministerul Educaţiei a lansat în luna mai, prin Oficiul Naţionl de Achiziţii Centralizate, de la Ministerul Finanţelor, o licitaţie de echipamente pentru şcoala online, tablete care ar trebui să ajungă la cei 250 de mii de elevi şi profesori fără dispozitive, identificaţi de inspectorate. Dispozitivele vor intra în baza materială a şcolilor şi vor fi predate de elevi sau profesori la terminarea perioadei de folosire.

 

 

 

sursa: www.edupedu.ro