Curtea Constituţională (CCR) a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali, precum şi legea PSD-ALDE-Pro România prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituţionale, au precizat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

 

Potrivit acestora, cele două acte normative au fost respinse din cauza paralelismului legislativ.

 

”Prelungirea mandatelor aleşilor locali se poate face doar prin lege”, au declarat surse din cadrul CCR. ”Rămâne de competenţa Parlamentului să prelungească mandatele. Iar data alegerilor locale va trebui să fie stabilită în interiorul perioadei cu care vor fi prelungite mandatele aleşilor locali”, au mai explicat sursele citate.

 

Potrivit acestora, nu este exclus ca Parlamentul să poată stabili data localelor.

 

”Nu sunt alegeri la termen, este o situaţie excepţională. Deci Parlamentul va putea stabili, prin lege, data alegerilor locale”, au mai explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

 

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” şi 2 voturi ”împotrivă” (judecătoarele Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu).

 

”Parlamentul trebuie să dea această lege de prelungire a mandatelor aleşilor locali în condiţii de legalitate. Acum a fost respinsă pentru că, în loc să respingă ordonanţa de urgenţă a guvernului, au copiat prevederi din acest act normativ şi au mers în paralel, atât cu legea, cât şi cu ordonanţa”, au mai spus sursele din cadrul Curţii Constituţionale.

 

Pe 23 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, iniţiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România şi ALDE privind prelungirea cu cel mult şase luni a mandatelor primarilor şi consilierilor locali.

 

Cele patru partide de opoziţie au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competenţa, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.

 

Actul normativ a fost adoptat cu 204 voturi ”pentru”, 105 de voturi ”împotrivă” şi 7 abţineri.

 

PNL a anunţat atunci că va ataca legea la Curtea Constituţională.

 

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaţilor (aceeaşi formă ca la Senat):

 

Mandatele aleşilor locali se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă;

Data alegerilor se stabileşte prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

Actul normativ a fost adoptat pe 15 aprilie de Senat, care a eliminat prevederile esenţiale din ordonanţa de urgenţă a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale şi le-a înlocuit cu o iniţiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu.

 

Astfel, primele trei articole ale ordonanţei au fost abrogate de Senat. Acestea prevedeau că:

 

Procedurile privind organizarea alegerilor locale se demarează în termen de şase luni de la încetarea stării de urgenţă;

Data alegerilor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării;

Mandatele actualilor aleşi locali se prelungesc până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.

De asemenea, Senatul a eliminat şi prevederea din ordonanţa de urgenţă care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susţinere a candidaţilor la locale, să depună o contribuţie electorală în valoare de cel puţin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

 

A fost păstrată din ordonanţa de urgenţă a guvernului doar prevederea care oferă posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătăţirea numărului de semnături de susţinere şi posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susţinere la nivel naţional.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro