Ministrul Sănătăţii afirmă că România nu a atins încă vârful epidemiei de coronavirus şi că trebuie să mai treacă cel puţin o săptămână pentru a putea spera la scăderea numărului de noi cazuri. În privinţa măsurilor de relaxare, el avertizează că o mică parte a populaţiei, care nu respectă regulile de distanţare socială, poate produce efecte nedorite asupra unei majorităţi care respectă măsurile impuse de autorităţi.

 

„Încă suntem pe platformă, nu am atins vârful epidemiei”, a spus Nelu Tătaru la Digi24, referindu-se la faptul că în ultimele zile se înregistrează un număr relativ constant de cazuri noi de coronavirus, dar trebuie să mai aşteptăm pentru ca ele să scadă, ca să putem spune că am depăşit vârful.

 

„Urmărim ca această constanţă să dureze 7-10 zile, apoi aşteptăm să scadă”, a declarat ministrul, adăugând că în jurul datei de 15 mai se va vedea cum s-au comportat românii de 1 mai, în funcţie de evoluţia cazurilor.

 

Chiar şi în scenariul relaxării restricţiilor, monitorizarea cazurilor va continua şi, dacă se va constata o creştere a numărului, vor fi reintroduse restricţii. Ministrul a făcut apel la populaţie să respecte măsurile de igienă, distanţare socială şi să poarte mască, spunând că va fi răspunderea lor şi că este de ajuns ca un număr mic de oameni care nu respectă aceste reguli să producă efecte negative asupra unei majorităţi care ţine cont de ele.

 

„10% destul de vocali pot doborî 90% care sunt cuminţi”, a spus ministrul.

 

În acest context, el a vorbit şi de decizia CCR de a declara neconstituţionale amenzile pentru nerespectarea ordonanţelor militare.

 

„Degeaba avem reguli dacă celor care nu le respectă nu li se întâmplă nimic”, a afirmat Nelu Tătaru.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro