Ministerul Muncii a pregătit un proiect de act normativ privind şomajul tehnic la stat, a anunţat ministrul Violeta Alexandru. Potrivit acesteia, "acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituţii, autorităţi, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcţionalitatea pe durata stării de urgenţă". Practic, nu doar instituţiile publice care sunt alimentate cu bani de la buget, ci şi entităţile care au propriile venituri şi cele care funcţioează ca societăţi comerciale vor fi afectate de şomajul tehnic.

“Şomaj tehnic” în instituţiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.

"Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorităţi locale şi după evaluări. Da, după toate acestea şi după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine", a mai afirmat ministrul. Aceasta a precizat că într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea şi se vede tendinţa de a se rămâne acasă.

Premierul Ludovic Orban a vorbit miercuri seara, la B1 TV, despre Ordonaţa de Urgenţă care-i vizează pe bugetari şi spune că s-ar putea lua o măsură similară şomajului tehnic din privat, iar unii bugetari ar putea lucra 15 zile, iar apoi ”să stea acasă pe bani mai puţini”.
 

Premierul spune că nu vor fi vizaţi de această măsură bugetarii din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Sănătate şi asitenţă socială.

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro