Molnar Geza, un cunoscut epidemiolog român, a vorbit despre regulile pe care românii trebuie să le respecte atunci când merg la cumpărături.

 

Acesta transmite un avertisment cu privire la două fructe pe care le consumăm cu regularitate: „Mergem la cumpărături şi pipăim portocalele şi bananele înainte de a le alege. E un obicei prost, iar aceste alimente ar fi bine să fie evitate.

 

Nu trebuie să facem nimic cu ambalajele. În cel mai exigent caz, ambalajele pot fi şterse cu o cârpă umedă, cu un detergent sau cu un dezinfectant obişnuit pe bază de clor”, a transmis Molnar Geza.

 

Molnar Geza consideră că intervalul orar în care bătrânii pot ieşi la cumpărături ar fi trebuit să fie 08:00-10:00, nu 11:00-13:00, aşa cum reglementează actuala ordonanţă militară în vigoare.

 

„După părerea mea, bătrânilor ar fi trebuit să le fie permisă ieşirea din casă pentru cumpărături între orele 08:00 şi 10:00. Ei sunt victimele infecţiei, nu cei care transmit infecţia.

 

Apoi să vină populaţia mai tânără, care, fără discuţie, răspândeşte infecţia într-o rată mai mare decât o fac vârstnicii”, a spus Molnar Geza, la Digi 24.

 

CORONAVIRUS / Bătrânii pot ieşi între 11:00 şi 13:00

Art. 2. – Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

 

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. – Circulaţia persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinţei/ gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activităţi agricole.

 

 

 

Sursa: www.gsp.ro