Activitatea de judecată în perioada 13 martie – 4 mai va fi limitată la soluţionarea unor cauze cu titlu excepţional.

Secţia pentru judecători a CSM solicită instanţelor din România ca activitatea de judecată în perioada 13 martie – 4 mai să se limiteze strict la soluţionarea unor cauze cu titlu excepţional. Vor fi judecate doar acele cauze a căror amânare afecează drepturi şi libertăţi fundamentale sau pun în grav pericol ordinea publică sau singuranţa cetăţenilor.

Redăm mai jos un fragment din decizia secţiei pentru judecători a CSM

”Solicită instanţelor de judecată adoptarea unor măsuri urgente pentru a elimina orice aglomerare de persoane în incinta şi în perimetrul de activitate al instanţelor, precum şi limitarea la maximum posibil a deplasării tuturor participanţilor la activităţilor judiciare, sens în care desfăşurarea activităţii în instanţele judecătoreşti, până la data de 4.05.2020 inclusiv, va avea în vedere următoarele repere

Activitatea de judecată în perioada 13.03.2020 – 04.05.2020 va fi limitată strict la soluţionarea unor cauze cu titlu excepţional, doar în măsura în care dispoziţiile de amânare ar fi de natură să aducă atingere unor drepturi şi libertăţi fundamentale sau să pună în grav pericol ordinea publică sau singuranţa cetăţenilor. În cauzele aflate pe rol în perioada menţionată, se vor fixa ore pentru fiecare cauză în parte. La fixarea orelor se va ţine seama de necesitatea alocării unei perioade suficiente pentru igienizarea şi aerisirea sălilor de judecată.”

Decizia secţiei de judecători din CSM vine la o zi  după ce Uniunea Naţională a Barourilor din România a solicitat, într-o adresă transmisă Consiliului Superior al Magistraturii, ca toate instanţele din România să preschimbe din oficiu toate termenele acordate în luna martie 2020  pentru toate cauzele şi fixarea primului termen în aprilie, cu excepţia cauzelor urgente în materie civilă şi a măsurilor preventive în materie penală.

Avocaţii atrag atenţia că, pe fondul epidemiei de coronavirus, sunt semnalate cazuri de aglomerare la accesul în instanţe, avocaţii fiind puşi în situaţii umilitoare şi periculoase în egală măsură.