Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şi Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, au susţinut o declaraţie de presă comună la sediul Ministerului de Interne. Raed Arafat a anunţat că distribuirea în afara ţării a medicamentelor şi materialelor sanitare folosite pentru combaterea coronavirus este suspendată 6 luni.

 

Totodată, autorităţile recomandă tuturor firmelor cu mai mult de o sută de angajaţi decalarea programului de lucru, astfel încât să fie redus numărul celor care folosesc mijloacele de transport în comun. Pentru instituţiile publice măsura este obligatorie.

 

Principalele declaraţii ale secretarilor de stat:

 

„Suspendarea temporară pentru şase luni a medicamentelor. Lista medicamentelor va fi stabilită de Ministerul Sănătăţii.

 

Recomandarea decalării programului pentru firmele cu mai mult de 99 de angajaţi. Programul sa fie stabilit în trei intervale orare, începând cu ora 8, 9 şi 10, pentru a reducerea aglomerarea. La fel ţi la plecarea. Pentru instituţiile publice recomandarea este obligatorie.

 

Restricţionarea evenimentelor publice în săli închise cu mai mult de o sută de persoane.

 

Sistarea activităţilor cu public pentru muzeee.

 

Recomandarea suspendării activităţii didactice în universităţi, până la 31 martie.”

 

Până acum, mai multe măsuri au fost luate de autorităţi în contextul răspândirii noului coronavirus, cele mai importante fiind:

 

Inchiderea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor până pe 22 martie

 

Suspendarea tuturor zborurilor înspre şi dinspre Italia, ţară aflată în carantină. Toate persoanele sosite din Italia vor intra în carantină instituţionalizată. Marţi noapte, Nelu Tătaru a anunţat că nordul Franţei şi Madrid au fost introduse în „Zona Roşie” de risc, din cauza virusului. Regula carantinei instituţionalizate se aplică şi acelora care se întorc din zonele respective.

 

Anularea tuturor evenimentelor cu peste o mie de participanţi. În cazul acelora cu mai puţin de o mie de persoane, este necesar un aviz al autorităţilor locale

 

Magazinele au obligaţia de a dezinfecta mai des cărucioarele de cumpăraturi, iar transportatorii maşinile.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro