De când coronavirusul a ajuns în România, extrem de multe persoane sunt îngrijorate să nu se îmbolnăvească. Mulţi nu ştiu care ar fi cele mai bune măsuri pe care ar putea să le ia pentru a se feri de COVID 19. Iată sfaturile unui medic.

 

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist Boli infecţioase Spitalul Clinic Sanador a oferit câteva răspunsuri pentru unica.ro.

 

Una dintre dilemele oamenilor ar fi cum să se protejeze la locul de muncă, ce ar trebui să facă mai exact pentru a nu lua virusul de la un posibil coleg infectat.

 

„Eu văd două variante aici, complementare mai degrabă decât alternative. În primul rând, există deja recomandari clare, din partea organismelor naţionale, europene şi mondiale privind prevenirea acestei infecţii. Faptul că sunt sau ar trebui să fie deja cunoscute, nu le face mai puţin importante: respectarea igienii mâinilor, a suprafeţelor, o „etichetă a tuşitului – în batistă de hârtie de unică folosinţă sau în plica cotului, statul acasă de la primele semne de boală, precum febră sau tusea. Toate acestea vor încetini, cu siguranţă, răspândirea acestui nou virus. În al doilea rând, deşi la acest moment nu este o recomandare care să întrunească un consens din partea experţilor, e de presupus ca purtarea – corectă – a măştilor de către toată lumea, nu doar de către cei bolnavi, ar ajuta la limitarea răspândirii. Deşi susţin şi eu că măştile acestea obişnuite, cunoscute drept măşti chirurgicale, oferă o protecţie potenţial neglijabilă pentru cei care le poartă, atunci când ar avea contact apropiat prelungit cu o persoană bolnavă de COVID-19, e de asemenea acceptat la acest moment că multe persoane au forme foarte discrete de boală – practic sunt asimptomatici – şi totuşi transmit acest virus. Ori, dacă toţi am purta aceste măşti, aceşti purtători asimptomatici sau persoanele aflate în incubaţie, ar împrăştia mult mai puţin virusul. Problema este însă, cel puţin la acest moment, disponibilitatea acestor măşti, în cantităţile care ar fi necesare pentru a implementa corect aceasta strategie (ele ar trebui schimbate la câteva ore). Ori, la acest moment, nu numai la nivel naţional, există riscul unui deficit chiar şi pentru activităţile medicale obişnuite unde sunt necesare”, a spus medicul.

 

O altă informaţie importantă pe care ar vrea să o ştie populaţia ar fi dacă vindecarea este completă în cazul unei persoane care a luat coronavirus sau dacă acesta rămâne în sânge. Momentan nu se cunoaşte acest detaliu, motiv pentru care medicul a subliniat doar că există momentan suspiciunea ca o persoană care a trecut prin această infecţie s-ar putea reinfecta.

Totodată, întrebat dacă oamenii ar trebui să îşi anuleze concediile programate în luna martie-aprilie, medicul a răspuns că recomandă anularea vacanţelor numai în destinaţiile în care există „o circulaţie importantă a virusului”.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro