Curtea Constituţională arată într-un comunicat de presă că a respins în unanimitate ordonanţa de urgenţă privind cumpărarea cartelelor prepay doar cu buletinul. Sesizarea în acest sens a fost depusă de Avocatul Poporului. OUG a fost adoptată în 28 august 2019, ca urmare a tragediei de la Caracal şi stabilea că cumpărarea cartelelor telefonice prepay va putea fi făcută doar cu buletinul, iar posesorii de cartele au termen până pe 1 septembrie 2020 să se identifice.

 

Măsura fusese anunţată în prealabil şi de Raed Arafat. „Am pregătit o ordonanţă care prevede că operatorii telecom vor furniza detalii despre cei ce apelează 112 de pe cartele prepay. Dispecerii trebuie să ţină un apel fără a-l pasa către alte instituţii”, spunea Arafat pe 7 august.

 

CCR arată că „Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situaţia extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată şi nici urgenţa  reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea şi necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituţionalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituţie, aşa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudenţa constantă

a Curţii Constituţionale”.

 

Mai mult, Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2000 adusă prin actul supus controlului de constituţionalitate, respectiv cea referitoare la achiziţionarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condiţiile în care

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedeşte inexistenţa urgenţei reglementării.

 

 

 

 

SURSA: www.biziday.ro