Legea prin care grupa I de muncă va fi luată în calcul la stabilirea vârstei de pensionare a fost adoptată de către plenul Camerei Deputaţilor, după ce comisia de muncă a operat marţi ultimele modificări. Deputaţii din comisia de specialitate s-au reunit în şedinţă pentru a amenda proiectul de lege, forma modificată fiind apoi supusă votului plenului tot în cadrul sesiunii de vot final.

Deputatul Florin Iordache (PSD) a declarat că, în forma rediscutată de comisie, s-a stabilit ca pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă, vârsta de pensionare să se reducă cu 6 luni. Astfel, o persoană care a lucrat în grupa I de muncă timp de 10 ani şi are un stagiu complet de cotizare la sistemul de pensii, va putea să se pensioneze la 60 de ani în loc de 65. De această măsură vor beneficia aproximativ 65.000 de persoane, care au lucrat în condiţii grele de muncă, majoritatea fiind muncitori care au lucrat în minerit, siderurgie sau căi ferate.

„Am reuşit şi am pus bani în bugetul pe 2014. Nu există însă o discuţie finală, un acord final al partenerilor noştri internaţionali. În luna ianuarie, când sunt la Bucureşti, discutăm despre acest lucru. Ar fi o decizie corectă. Pe măsură ce reuşim, reparăm din nedreptăţile comise în 2010-2011 de către domnul Emil Boc şi banii îi avem în buget“, a declarat prim-ministrul Victor Ponta.