Zile libere de Crăciun şi Revelion 2019. Dat fiind că anul acesta atât Crăciunul, cât şi Revelionul, vor pica în timpul săptămânii, românii vor avea parte de mai multe zile libere legale.

 

Zile libere de Crăciun şi Revelion 2019

 

Chiar dacă zilele libere legale de Sfântul Andrei şi 1 decembrie vor pica în weekend, Crăciunului şi Revelionul vor fi în timpul săptămânii. Astfel, vor fi la dispoziţie 4 zile libere de Crăciun şi Revelion.

 

În 2019, Crăciunul va fi sărbătorit în mijlocul săptămânii, respectiv miercuri şi joi. În acest caz, bugetarii se vor întoarce la serviciu vineri, pe 27 decembrie.

 

În ceea ce priveşte zile libere pentru Revelion, noaptea dintre ani va avea loc marţi spre miercuri, astfel că românii vor avea două zile libere, pe 1 şi 2 ianuarie, adică miercuri şi joi, urmând ca vineri, pe 3 ianuarie, să se lucreze.

 

Exista posibilitatea ca Guvernul să dea liber şi pentru ziua de 3 ianuarie. Acest lucru le-ar permite românilor să intre în 2020 cu o mini-vacanţă şi să se întoarcă la joburi abia pe 6 ianuarie.

 

Zile libere în 2020

 

Anul viitor, zilele libere legale vor pica astfel:

 

1 ianuarie (miercuri)

2 ianuarie (joi)

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)

17 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui (vineri)

19 aprilie – prima zi de Pasti (duminica)

20 aprilie – a doua zi de Pasti (luni)

1 mai – (vineri)

7 iunie – prima zi de Rusalii (duminica)

8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata)

30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei (marti)

1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (miercuri)

25 decembrie – prima zi de Craciun (vineri)

26 decembrie – a doua zi de Craciun (sambata)

 

Zilele libere, stabilite prin lege

 

Guvernul are obligaţia să stabilească anual, în primele 15 zile din ianuarie, ce zile libere suplimentare vor primi bugetarii în fiecare an, conform articolului 139, alineatul 4, din Codul Muncii.

 

„Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced şi/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează (…), precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, se arată actul normativ.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro