Alegerile prezidenţiale 2019 vor avea loc duminică, 10 noiembrie, la nivel naţional. Al doilea tur de scrutin este programat pentru 24 noiembrie. Alegătorii nu au voie să facă în secţie de votare campanie sau să împiedice alţi alegători să voteze, acestea fiind fapte penale. Totodată, alegătorii nu au voie încerce prin diferite metode să convingă alţi alegători să voteze un anumit candidat. Votul va începe la ora 7 şi va dura până la ora 21. Articolele 385-393 din Codul penal cuprind faptele pe care votanţii nu au voie să le facă secţiile de votare.

 

În timpul alegerilor prezidenţiale 2019, există o serie de fapte care, desfăşurate în secţia de votare, sunt considerate contravenţii sau infracţiuni, potrivit Codului penal.

 

Campania în ziua alegerilor prezidenţiale 2019 este interzisă sub orice formă, în special în secţia de votare. Alegătorii nu au voie să facă fotografii sau clipuri video în interiorul secţiei de votare.

 

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales în timpul alegerilor prezidenţiale se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, conform articolului 385 din Codul penal. O altă formă asimilată de lege cu împiedicarea exercitării drepturilor electorale este: atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare, care se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Totodată, alegătorii trebuie să ştie că tentativa împiedicării exercitării drepturilor electorale se pedepseşte, fiind prevazuta expres in articolul 393 din Codul penal.

 

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, potrivit legii.

 

O serie de fapte pe care alegătorii nu au voie să le facă în secţia de votare sunt considerate infracţiuni electorale, fiind prevăzute în art. 385-393 din Codul penal. Acestea se referă la toate categoriile de alegeri (prezidenţiale, parlamentare, locale, referendum sau europarlamentare).

 

La ultimele alegeri prezidenţiale, în 2014, la primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18 %. În turul doi, au venit să voteze 11.719.344 de cetăţeni români, adică 64,11 % din totalul alegătorilor înscrişi în liste.