Sâmbătă noapte România a  trecut la ora de iarnă, iar ora 4 a devenit ora 3.

Partea bună este că dormim mai mult. Partea rea este că de duminică se va întuneca mai devreme. Potrivit medicilor, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora nouă.

Însă această schimbare poate acutiza anumite probleme de sănătate. După lungi dezbateri, Parlamentul European a decis ca ţările Uniunii să renunţe la schimbarea orei de două ori pe an.

Fiecare stat trebuie să se hotărască însă la care variantă rămâne: ora de vară sau cea de iarnă.

Dormim mai mult cu o oră, însă dimineaţa sau seara când vom pleca de la serviciu, afară va fi beznă. Cei care vor ieşi în oraş sâmbătă noapte nu trebuie să le dea explicaţii celor de acasă că au întârziat şi nici să stea cu ochii pe telefon să schimbe ora. Pot face asta smartphone-urile. Teoretic, e rezolvat, practic trecem la ora de iarnă.

Revenim la ora de vară în noaptea de 28 spre 29 martie 2020.

În România, ora de iarnă a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar primii care au adoptat acest sistem au fost germanii.

În martie, Parlamentul European a aprobat o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată de Consiliul European, va lăsa cale liberă fiecărui stat din Uniune, să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă.

În cazul care propunerea va trece, ultima dată când vom da ceasurile înainte sau înapoi va fi în martie sau în octombrie 2021, în funcţie de opţiunea autorităţilor de la noi.