Cei aproximativ 200 de mii de români care au credite în franci elveţieni au fost loviţi crunt de aprecierea monedei, după ce Banca Naţională a Elveţiei a abandonat pragul de curs valutar de 1,2 franci pentru 1 euro introdus în 2011.

Digi 24 l-a invitat pe avocatul Gheorghe Piperea pentru a-i sfătui pe clenţii băncilor care vor ajunge să nu mai poată plăti ratele care au crescut ameţitor în doar câteva ore.

„În primul rând, oamenii aceştia, în momentul de faţă trebuie să ia atitudine din punct de vedere legal şi, în acelaşi timp, din punct de vedere social. Trebuie să formuleze acţiuni în instanţă, toţi, şi să ceară îngheţarea efectelor contractului până când trebuie această perioadă de volatilitate”, a sfătuit Gheorghe Piperea.

„Din punct de vedere social, cred că oamenii ar trebui să se mobilizeze, nu prin ieşirea în stradă, ci să formuleze fie în mediul online, fie prin intermediul parlamentarilor pe care i-au votat uninominal, fie prin scrisori deschise, cereri către Guvern să emită de urgenţă o ordonanţă pentru a pune în aplicare o dispoziţie pe care o conţine o directivă europeană, e vorba 2014/17/EC. Această directivă spune expressis verbis că atunci când există o valută care este supusă deprecierii, este volatilă, iar această depreciere depăşeşte 20% faţă de nivelul iniţial al cursului, trebuie ca statele membre ale UE să intervină pe cale legislativă şi să stabilească plafonări”, a subliniat avocatul.

„Dacă este posibil printr-o ordonanţă de urgenţă, de exemplu, să laşi celor care şi-au luat titlul de doctor posibilitatea de a renunţa la el, înseamnă că este cu atât mai important, printr-o ordonanţă de urgenţă, să impui o astfel de plafonare şi eventual să interzici astfel de credite de acum încolo în România”, a mai spus Gheorghe Piperea.

Avocaţii cer intervenţia autorităţilor, care să stabilească un plafon de echivalare a francului elveţian în credite.

În Ungaria, Parlamentul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, o lege prin care se stabileşte un nivel unic pentru cei care vor să-şi convertească împrumuturile în forinţi. Acest nivel este de 256 de forinţi, în condiţiile în care cursul de schimb a ajuns 319 forinţi pentru un franc elveţian.

Posibilitatea adoptării şi în România a modelului ungar este respinsă categoric de reprezentanţii băncilor comerciale şi de cei ai Băncii Naţionale a României. Aceştia avertizează că patru banci ar da faliment, iar statul ar trebui să suporte pierderile, estimate la 3 miliarde de lei.

„Pentru clienţii care chiar nu au nicio speranţă să-şi mai achite datoriile la timp, o soluţie ar fi o lege a falimentului personal. Proiectul a fost avizat favorabil de Guvern în octombrie, iar în prezent se află în dezbatere în Camera Deputaţilor. Falimentul personal este aplicat în mai toate ţările occidentale, dar în România propunerea s-a lovit de opoziţia bancherilor”, relatează Laura Culiţă, reporter Digi24.

Nici o directivă europeană care va intra în vigoare în România anul viitor nu mai este în favoarea clienţilor. Aceasta ar obliga băncile să accepte toate solicitările de conversie în lei a creditelor în valută, însă la cursul din ziua depunerii cererii. Practic, ar avea aceeaşi datorie mare, dar transformată în lei.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, peste 150.000 de români au credite în franci elveţieni, majoritatea ipotecare, pe 25-30 de ani.

Va apărea un adevărat val de disperare, pentru că deja la cursul de 3,7, afişat ieri, oamenii aceştia erau la capătul rezervei de oxigen. Acum - la 4,5 – va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane”, a declarat, la Digi24, Gheorghe Piperea.  

Mai multe informaţii, la Digi 24