Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învăţământul preuniversitar. Proiectul de lege votat astăzi prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (faţă de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (faţă de 26-34 în prezent) şi 30 la liceu. De precizat că proiectul lui Pop nu stabileşte un număr maxim de ore, aşa cum prevedea Legea 1 din 2011, ci o “medie”, lăsând loc unei largi interpretări.

 

Legea educaţiei nr.1/2011 prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu şi 30 pentru liceu. La un an şi jumătate de la adoptarea acelei legi, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, trecând din lege în pixul ministrului decizia privitoare la numărul orelor. După alţi 6 ani în care numărul de ore a căpătat proporţii, Parlamentul actual a repus articolul desfiinţat de Andronescu pe locul iniţial.

 

Legea votată astăzi a fost trimisă în ianuarie la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, care a avertizat atunci că aplicarea acestor modificări ar aduce “un val de concedieri în sistemul de învăţământ”.

 

Acum, preşedintele este obligat să promulge proiectul de lege

 

Concret, proiectul votat luni care modifică Legea 1/2011 a Educaţiei arată că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este:

·         în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),

·         în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)

·         în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Practic, Liviu Pop a facut ca Legea Educaţiei să revină la forma iniţială promovată de Daniel Funeriu, înainte să o schimbe Ecaterina Andronescu.

 

De precizat ca în legea trecută ieri de Parlament se prevede “în medie” 20 de ore, şi nu “maximum”, cum era în 2011 în lege. Proiectul votat de Senat e acum trimis la promulgare la preşedintele Iohannis.

 

Într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook, Liviu Pop anunţa ieri că “propunerea legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 a trecut astăzi în plenul Senatului cu unanimitate de voturi, 94 dintre senatori fiind prezenţi. În calitate de iniţiator, doresc să mulţumesc colegilor senatori pentru voturile date! Este extrem de important să ne gândim la viitorul copiilor noştri şi să luăm măsurile necesare pentru ei!”

 

Cum arăta până acum aliniatul 1 al articolului 66 din Legea educaţiei:

 

“Articolul 66

(1) Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învăţământ şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate.”

 

Compară cu varianta iniţială a Legii nr. 1/2011, aşa cum apare ea în forma iniţiatorului, forma depusă de Guvern (premier Emil Boc, ministrul educaţiei Daniel Funeriu): Singurele modificări aduse de Liviu Pop, 8 ani mai târziu, sunt că în loc de ”maximum 20 de ore pe săptămână” a trecut ”în medie 20 de ore pe săptămână”.

 

În prezent, planurile-cadru pentru învăţământul primar prevăd următorul număr minim-maxim de ore

 

Clasa pregătitoare:

 

Numărul minim de ore pe săptămână: 19 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)

Numărul maxim de ore pe săptămână: 20 (maxim 1 oră opţională)

 

Clasa I:

 

Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)

Numărul maxim de ore pe săptămână: 2l (maxim 1 oră opţională)

 

Clasa a II-a:

 

Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)

Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opţională)

 

Clasa a III-a:

 

Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)

Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opţională)

 

Clasa a IV-a:

 

Numărul minim de ore pe săptămână: 21 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)

Numărul maxim de ore pe săptămână: 22 (maxim 1 oră opţională)

 

În gimnaziu, planurile-cadru în vigoare din 2016 prevăd următorul număr minim-maxim de ore

 

Clasa a V-a:

 

Numărul minim de ore pe săptămână: 26

Numărul maxim de ore pe săptămână: 28

 

Clasa a VI-a:

 

Numărul minim de ore pe săptămână: 28

Numărul maxim de ore pe săptămână: 30

 

Clasa a VII-a:

 

Numărul minim de ore pe săptămână: 31

Numărul maxim de ore pe săptămână: 33

 

Clasa a VIII-a:

 

Numărul minim de ore pe săptămână: 31

Numărul maxim de ore pe săptămână: 34

 

Actuala formă a Legii Educaţiei nu prevede un număr precis de ore, ci arată că ”numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învăţământ şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale”.

 

Proiectul introduce şi obligaţia ca unităţile de învăţământ preuniversitar să înscrie copiii care nu deţin un cod numeric personal.

 

Context: Povestea modificării articolului 66, alin 1, din Legea Educaţiei, cel care prevede scăderea numărului de ore pentru elevi, a fost spusă de fostul ministru Liviu Marian Pop în felul său. Acesta a fost iniţiator al proiectului de lege contestat acum de Preşedintele Iohannis şi retrimis Legislativului, iar într-o declaraţie recenta pentru Realitatea TV, senatorul a declarat că s-a inspirat în stabilirea numărului de ore din cele trei modele de sistem de învăţământ: finlandez, Coreea de Sud şi Singapore. Respectivul articol este de fapt preluat integral din textul iniţial al Legii nr 1 din 2011.

 

Declaraţia fostului ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, este următoarea, potrivit sursei citate: ”Eu îi invit pe cei care contestă acest proiect de lege să ia Legea educaţiei din Finlanda, din Coreea de Sud şi din Japonia. Cele trei modele de sistem de învăţământ, finlandez, Coreea de Sud şi Japonia, ştim cu totii că…. Singapore, pardon, nu Japonia. Modelul finlandez este foarte simplu. Copilul stă în şcoală între 6 şi 8 ore şi nu mai are temă pentru acasă şi nu face nimic profesorul, şi nici elevul, după ora 16:00 sau după ora 17:00″.

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro