Federaţiile studenţilor la Medicină, Farmacie şi Stomatologie declanşează greva japoneză, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook. Aceştia susţin că situaţia de instabilitate politică creată după trecerea moţiunii de cenzură la adresa Guvernului creează premisele prelungirii crizei Rezidenţiatului.

 

“Dragi colegi,

 

În urma instabilităţii încă existente cu privire la data examenului de rezidenţiat, FASMR, FASFR şi FSMDR demarează GREVĂ JAPONEZĂ a studenţilor din domeniul sănătăţii şi încurajăm membrii societăţii civile să ni se alăture. #Rezi

 

Deşi am solicitat instituţiilor statului soluţionarea problemei vizând organizarea examenului de rezidenţiat înainte de ziua moţiunii de cenzură, acest lucru nu s-a întâmplat. Ne menţinem neutralitatea politică şi dorinţa de a rămâne în afara oricărei discuţii politice, însă solicităm clasei politice să înţeleagă importanţa soluţionării de urgenţă a acestei probleme, fără a pune în pericol viitorul unei întregi generaţii de viitori medici, farmacişti şi medici stomatologi. În urma moţiunii de cenzură ne aflăm într-o situaţie de instabilitate politică, în care nu se va putea clarifica situaţia examenului de rezidenţiat nici după ziua de mâine, când are loc ultima şedinţă a actualului guvern.

 

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), împreună cu Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) şi Federaţia Studenţilor în Medicină Dentară din România (FSMDR), demarează greva japoneză a studenţilor din domeniul sănătăţii şi vă încurajează să diseminaţi acest mesaj în rândul colegilor.

 

CUM POŢI PARTICIPA? Fă rost de o mască medicală, scrie pe ea #Rezi, poarta masca fie în mod uzual fie la mână pe post de banderolă şi postează pe site-urile de socializare o poză cu tine şi masca cu mesajul #Rezi.

 

În cazul în care greva japoneză nu va da rezultate, vrem să evaluăm dorinţa colegilor de a protesta activ în faţa acestei situaţii, aşa că te invităm să completezi următorul form (30 de secunde, fără date personale):  https://forms.gle/ASbTJCCcDuWBuD4R6“

 

Reamintim că examenul de rezidenţiat a fost amânat pe 8 decembrie, deşi trebuia să aibă loc pe 17 noiembrie, potrivit unui anunţ al ministrului Sănătăţii. Cauza amânării este una fără precedent: lipsa unui ministru al Educaţiei care să semneze ordinul de organizare a examenului

 

Guvernul ar putea să organizeze Rezidenţiatul, dacă ar vrea acest lucru, susţine Gabriel Ispas, fost secretar de stat in Ministerul Educaţiei într-un interviu pentur Edupedu.ro.

 

Nevoia de medici, mimată de Guvern. Numărul posturilor scoase la rezidenţiat a scăzut cu 1.020 faţă de anul trecut.

 

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro