Proiectul de lege al PMP care prevede că cei care au condamnări penale să nu poată fi aleşi în funcţii publice a fost adoptat tacit de Senat, luni. Proiectul semnat de mai mulţi aleşi PMP, inclusiv de liderul partidului Eugen Tomac în perioada în care era parlamentar, a propus modificarea unor acte normative în domeniul electoral prin care nu pot fi aleşi în funcţii de europarlamentar, parlamentar, membru al Executivului, preşedinte al României, consilier judeţean sau consilier local cei care au condamnări penale.

 

Proiect adoptat tacit în Senat privind interzicerea condamnaţilor în funcţii publice

 

„Nu pot fi aleşi în demnitatea de membru din România în Parlamentul European: a) cetăţenii care fac parte din categoriile prevăzute la art. 40 alin. (3) din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, se arată în proiectul de lege adoptat tacit de Senat.

 

De asemenea, „Nu pot fi aleşi în demnitatea de Preşedinte al României: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată; b) cetăţenii care au fost aleşi anterior, de două ori, ca Preşedinte al României; c) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; d) persoanele care au suferit condamnări penale.”

 

Fără penali în funcţii publice a trecut tacit de Senat

 

De asemenea, legea prevede şi ca oamenii cu condamnări penale să nu poată fi aleşi în parlament sau în funcţiile locale: „Nu pot fi aleşi în demnitatea de senator sau deputat, după caz: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”.

 

Totodată, „Nu pot fi aleşi în demnitatea de primar, consilier local sau consilier judeţean: a) cetăţenii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 alin. (l ) din Constituţia României, republicată; b) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie; c) persoanele care au suferit condamnări penale”, potrivit proiectului de lege adoptat tacit de Senat.

 

Senatul a fost prim for sesizat pe iniţiativa legislative. Camera Deputaţilor este camera decizională.

 

 

 

Sursa: www.fanatik.ro