Liberalii au depus la Parlament un proiect de lege potrivit căruia orele suplimentare prestate într-o zi din weekend pot fi compensate doar financiar. Angajatorul n-ar mai fi obligat să acorde o altă zi liberă în locul celei muncite în weekend, astfel că repausul săptămânal obligatoriu de 48 de ore s-ar reduce la 24 de ore.

 

În prezent, legea spune că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbata şi duminica. Liberalii vor să modifice Codul Muncii, astfel încât să fie o singură zi de odihnă obligatorie.

 

Aşadar, angajaţii ar putea să vină la muncă şi sâmbăta, iar angajatorul nu va mai fi obligat să le dea o zi liberă în timpul săptămânii, ci doar să le plătească orele suplimentare. Ziua lucrătoare, însă, nu poate depăşi opt ore.

 

Modificarea legislativă vine mai ales în sprijinul companiilor unde se lucrează în trei schimburi sau cu personal insuficient.

 

„Angajatorii se confruntă cu toţii cu lipsa de personal şi atunci când nu găseşti alţi oameni în plus pentru compania ta, încerci să aloci un program extra pentru cei care există deja. Prevederea exista deja în Codul Muncii şi companiile care au nevoie de tipul acesta de program şi-au prevăzut în procedurile interne aceste proceduri de lucru. Pentru anumiţi angajaţi e un avantaj, că au un venit suplimentar”, spune Corina Diaconu, directorul unei firme de resurse umane.

 

Deputatul PSD Vasile Neagu atrage atenţia că trebuie să existe, ca principiu, „un acord expres” din partea angajaţilor că un program de recuperare se poate face şi sâmbăta, dar fără a le fi redus timpul de repaus.

 

Proiectul de lege a fost depus în Camera Deputaţilor, iar Senatul este camera decizională.

 

Sursa : digi24.ro