Fenomenul prostituţiei din România a explodat în ultimii ani, iar autorităţile încearcă să găsească soluţii pentru oprirea acestui trend îngrijorător.

″În Europa este mai uşor să închiriezi o persoană pentru sex decât o maşină furată!”, a explicat directorul Agenţiei împotriva traficului de persoane din România. În opinia lui Maximilian-Axel Nicolae, ar trebui sancţionate nu doar persoanele care practică prostituţia, cât şi cei care plătesc pentru aceste servicii ilegale. În acesc scop, a fost încheiat un parteneriat între reprezentanţii industriei hoteliere şi autorităţile române.

Din cauza creşterii într-un ritm alert a numărului de prostituate, autorităţile vor ca în următorul an să fie educaţi aproximativ 300 de angajaţi din hoteluri. Scopul cursurilor va fi de sporire a abilităţii depistării cazurilor de trafic de persoane. Acestea trebuie imediat raportate la poliţie. Această iniţiativă a fost mediatizată după ce managerii hotelurilor au recunoscut că recepţionerii închid deseori ochii în momentul în care văd femei şi minori obligaţi să se prostitueze.

Unele fete salvate le-au spus poliţiştilor că au fost obligate de proxeneţi să se prostitueze şi în hoteluri. Ca să afle la timp de aceste cazuri, autorităţile au cerut ajutorul celor din domeniu. Astfel s-a ajuns la parteneriatul cu industria hotelieră şi educarea a 300 de angajaţi din 40 de hoteluri. Ulterior, proiectul se va extinde.

Cursurile vor viza identificarea rapidă a persoanelor suspicioase. Dacă vine în hotel o femeie cu urme de violenţă sau care pare să fie dependentă de altcineva, evitând constant contactul cu recepţionerii, se recomandă contactarea autorităţilor.

Aceste iniţative educative vin în continuarea unui proiect pilot din 2016. ”După aceste training-uri, au fost angajaţi care chiar au depistat astfel de cazuri?”, a întrebat-o un reporter ProTV pe Felicia Dinca. ”Da. Au făcut-o destul de natural. Şi noi, managementul am reacţionat natural pentu că vrem în continuare să îi încurajăm, să nu fie speriaţi că dacă raportează ceva, apoi vor fi anchetaţi.”, a răspuns managerul unui lanţ hotelier când a fost întrebat de urmările proiectului din 2016.