Profesorii care au luat note sub 5 la titularizare şi cei care au părăsit examenul astă vară pot intra în sistemul de educaţie pentru alte concursuri, precum suplinirea sau ocuparea unui post direct la şcoala dacă există vreun post vacant. Astfel, măsura potrivit căreia cei care au primit note sub 5 nu pot fi suplinitori, anunţată de Ministerul Educţiei în urmă cu o lună, nu mai este valabilă. Oficialii de la Ministerul Educaţiei au trimis o notă, zilele trecute, către inspectoratele şcolare, prin care arată că oricine poate participa la concurs în condiţiile în care sunt îndeplinite condiţiile cerute de metodologie.
 
"N-ai voie să îngrădeşti dreptul unei persoane de a participa la un alt concurs. E dreptul fiecăruia de a participa la orice concurs doreşte. Participarea la un concurs poate fi îngrădită de o instanţă ", a declarat, pentru HotNews, Florian Lixandru, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, cel care a aprobat nota trimisă în teritoriu. 
 
Pe 25 iulie 2019 , fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu declara că profesorii care au primit sub nota 5 la proba scrisă de la titularizare nu vor mai fi primiţi ca suplinitori , şi la fel şi 3.960 de profesori care s-au retras din examenul de titularizare. Andronescu spunea atunci că o astfel de măsură ar putea creşte calitatea predării în învăţământul preunivesitar, după model universitar. 
 
Pe 27 august 2019, Ministerul Educaţiei se răzgândeşte şi trimite o notă către inspectorate prin care le spune că toate persoanele care îndeplinesc condiţiile din metodologie se pot înscrie la concursurile organizate la nivel judeţean şi în Bucureşti (n.r. concursul de suplinire), indiferent de notele obţinute anterior.
 
Consultă aici nota privind concursurile pentru ocuparea posturilor trimisă de Ministerul Educaţiei 
 
"N-ai voie să îngrădeşti dreptul unei persoane de a participa la un alt concurs. E dreptul fiecăruia de a participa la orice concurs doreşte. Participarea la un concurs poate fi îngrădită de o instanţă. Ştiu declaraţia. Noi am dat o notă alalteieri, am spus că se pot organiza concursuri la nivel judeţean, concursuri de suplinire, iar cei care participă acolo şi obţin peste 5 pot ocupa posturile respective în condiţiile din articolul 102 din metodologie", a declarat, pentru HotNews, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversiatr, Florian Lixandru, cel care a trimis nota. 
 
Acesta mai spune că metodologia prevede ca la suplinire să ai minim nota 5 dacă vrei să ocupi un post vacant. "Nu intră nimeni la clasă dacă nu obţine peste 5 la suplinire sau la titularizare. Niciodată nu au fost încadraţi cu note sub 5, tot timpul cei care au luat note peste 5 au fost încadraţi fie la concursul de suplinire, fie la titularizare. Dar sub 5 n-a intrat niciunul la catedră. Dacă după concursul de suplinire, dacă mai rămân locuri libere acestea se vor ocupa la unitatea de învăţământ, prin testare dacă sunt necalificaţi sau concurs de suplinire pentru cei calificaţi dacă nu au concurs", a spus Lixandru. 
 
Întrebat despre măsurile anunţate de Ministerul Educaţiei în vară, secretarul de stat a invocat metodologia de concurs şi lipsa de personal. 
 
"Eu nu discut declaraţiile altora. Fiecare şi le asumă. Eu am avut tot timpul poziţia mea, pentru că nu pot să iau o astfel de măsură pentru că nu am oameni. Dacă eu îi dau la o parte inclusiv pe cei care au ieşit din examen ce făceam? Cu ce acopeream golul ăla? Erau vreo 4.000 la nivel de ţară, şi asta luaţi aşa groso-modo, dar dacă o iau pe discipline, sunt discipline unde sunt oameni şi nu sunt posturi şi sunt disicpline unde sunt posturi, dar nu sunt oameni. Noi am discutat per total 4.000, dar dacă iau bob cu bob s-ar putea ca la anumite discipline să am deficit mai mare, adică să am un număr de posturi mult mai mare decât numărul de oameni", a mai spus Lixandru. 
 
Cei care au luat note mici la titularizare nu sunt îngrădiţi să participe nici la ocuparea locurilor rămase libere în urma suplinirii. 
 
"Despre locurile rămase libere în urma suplinirii discutăm după 6 septembrie când vedem dacă mai rămân ore neocupate şi nu sunt candidaţi. Că dacă vin la concursul de suplinire şi mai rămân catedre se pot duce atunci să-i încadreze şcoala având un concurs dat. Eu nu pot îngrădi dreptul unei persoane de a participa la un concurs, doar o instanţă poate îngrădi acest drept. 
 
Rezultatele de la Titularizare 2019 arată că mai puţin de jumătate dintre profesorii (46,86%) care au dat examenul de titularizare au obţinut note de peste 7, minimum necesar pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Aceleaşi date mai arată că 4.000 de profesori au luat sub 5 la proba scrisă, iar alţi 3.960 de profesori au ieşit din examen. 
 
 
 
 
Sursa:www.hotnews.ro