Proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute a fost publicat pe pagina de internet a Ministerului de Interne şi prevede înfiinţarea Unităţii centrale persoane dispărute. Aceasta va avea structuri specializate în cadrul fiecărui inspectorat judeţean de poliţie, cu un personal instruit pentru gestionarea cazurilor de dispariţie.
”În structura organizatorică a Unităţii centrale persoane dispărute se prevăd inclusiv posturi ce urmează a fi încadrate cu psihologi şi sociologi”, prevede articolul 7 al proiectului.
Un dispecerat special va fi creat pentru semnalarea dispariţiilor minorilor prin numărul 112. ”Dispeceratul de urgenţă ”Dispariţie minor” se constituie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Inspectoratul General al Poliţiei Române centralizează, stochează şi pune la dispoziţia autorităţilor abilitate datele privind apelurile primite, în condiţiile legii”, stipulează articolul 9.
Dispecerii vor trebui să ceară un set minimal de informaţii de la persoana care semnalează dispariţia, iar poliţia va trebui să o contacteze ”de îndată”. Sunt stabilite şi procedurile pe care trebuie să le urmeze poliţia precum şi situaţiile în care persoana dispărută este inclusă într-o ”situaţie de vulnerabilitate”. Se menţionează expres că pătrunderea într-o locuinţă pentru căutarea unei persoane care s-ar putea afla în pericol nu necesită acordul proprietarului.
Dacă persoana dispărută se află într-o situaţie de vulnerabilitate, poliţia capătă dreptul de a utiliza metode ce presupun restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi fundamentale, dar numai la cererea procurorului şi cu aprobarea judecătorului:
a) localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice;
b) interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă;
c) accesul la un sistem informatic;
d) obţinerea datelor de trafic şi de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele
publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice
destinate publicului;
e) reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale;
f) obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane;
g) cercetarea criminalistică în domiciliul, reşedinţa sau sediul unor persoane, fără
acordul acestora;
h) obţinerea datelor privind situaţia medicală a unei persoane.
”Atunci când întârzierea obţinerii autorizării potrivit procedurii prevăzute la art.39 ar pune în pericol grav sănătatea, integritatea corporală sau viaţa persoanei dispărute, metodele speciale de căutare a unei persoane dispărute se pot realiza cu autorizarea procurorului, pe o durată de maximum 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen. Judecătorul se pronunţă asupra cererii de îndată”, prevede articolul 40.
De asemenea, este instituit un mecanism special de alertă pentru situaţiile în care sunt răpiţi copii.
”Proiectul iniţiat de MAI aduce modificări esenţiale pentru îmbunătăţirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute şi felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informaţii că sunt în pericol iminent. Cu respectarea drepturilor prevăzute de constituţie, proiectul prevede posibilitatea utilizării unor mijloace şi metode de localizare, specifice până în prezent doar procesului penal, pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situaţie de vulnerabilitate”, a scris ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, într-o postare pe Facebook.
Sursa: www.g4media.ro