O decizie importantă pentru salariaţi, dar şi pentru angajatori vine de la curtea supremă. Magistraţii au decis că în contractele de muncă nu pot fi introduse daune fixe pentru nerespectarea de către angajaţi a clauzelor contractuale. Adică angajatorii nu pot stabili anticipat valoarea prejudiciului creat dacă un salariat demisionează şi nu vrea să respecte perioada de preaviz, spre exemplu.
Decizia instanţei supreme care interzice introducerea în contractele de muncă a unor penalităţi fixe pentru angajaţii care nu respectă clauzele contractuale a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Este obligatorie pentru toţi cei aflaţi în această situaţie.
Problema despăgubirilor din contractele de muncă a ajuns în dezbaterea instanţei supreme după ce un bărbat a contestat o clauză din contractul său, prin care era obligat să îi achite angajatorului cel puţin 1.500 de euro, dacă nu respecta preavizul la demisie.
Instanţa supremă a considerat că fiecare greşeală în dauna angajatorului trebuie analizată separat, iar eventualele despăgubiri evaluate de la caz la caz.
Angajatorul trebuie să facă dovada îndeplinirii condiţiilor angajării răspunderii angajatului, inclusiv a existenţei şi valorii pagubei suferite prin greşeala salariatului său, iar stabilirea cuantumului despăgubirii este în competenţa exclusivă a instanţei de judecată, se arată în decizia ICCJ.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit şi că, dacă angajatorul insistă să stabilească în avans daunele pentru nerespectarea clauzelor din contractul de muncă, ea este nulă de drept dacă salariatul o contestă în justiţie.
„Stipularea unei astfel de clauze în contractul individual de muncă este un mijloc de presiune asupra salariatului care, sub ameninţarea cu plata unei sume ridicate, este determinat să renunţe la alte drepturi fundamentale ale sale, cum sunt dreptul la alegerea locului de muncă, dreptul la negocieri ulterioare etc.”, arată ICCJ în decizia sa.
Codul Muncii prevede şi o procedură amiabilă pentru stabilirea pagubelor, însă în limita a cinci salarii minime brute, adică puţin peste 10 mii de lei.
Sursa: www.digi24.ro