Autorităţile din Franţa atrag atenţia asupra unui nou medicament foarte utilizat, după alerta care a dus la scoaterea de la vânzare, inclusiv de pe piaţa din România a două antitusive: Eurespal şi Epistat. Cea mai nouă avertizare se referă la Smecta.

Potrivit unui comunicat al Agenţia Medicamentului din Franţa, medicamentul Smecta ar putea fi dăunător în cazul copiilor mai mici de doi ani, din cauza unei cantităţi de plumb care ar putea ajunge în sânge. De asemenea, poate dăuna inclusiv femeilor însărcinate şi a celor care alăptează.

Autorităţile din Franţa susţin că aceste medicamente nu trebuie date copiilor sub doi ani din cauza conţinutului de plumb care poate ajunge în sânge. „Ca măsură de precauţie, ANSM cere a nu se mai folosi aceste medicamente la copiii sub doi ani, din cauza riscului prezenţei unei cantităţi infime de plumb, chiar dacă tratamentul este de scurtă durată”, se arată în comunicatul francezilor, citat de observator.tv.

ANSM cere ca prospectul pentru Smecta şi alte medicamente pe bază de argilă, cum ar fi Diosmectita, recomandate în tratamentul diareei acute să fie schimbat.

Până acum nu fost semnalate cazuri de intoxicaţie cu plumb din cauza utilizării Smecta la bebeluşi şi copii mici sau a medicamentului generic Diosmectita.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România nu a emis, deocamdată, niciun comunicat până în prezent legat de acest subiect.