Vama va fi separată de ANAF şi va deveni structură separată în subordinea directă a Ministerului Finanţelor, parte a unui proces mai amplu, care prevede şi desfiinţarea direcţiilor regionale ale ANAF.

 

Guvernul va iniţia un proiect pentru reorganizarea Vămii, a anunţat ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

 

Revenirea la o structură unitară pentru Vamă este o solicitare de mai mult timp a angajaţilor şi specialiştilor din domeniu.

 

Marţi, comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a întocmit raport pentru adoptarea unui proiect de lege al UDMR, care prevede desfiinţarea direcţiilor regionale ale ANAF şi mutarea activităţii la administraţiile judeţene.

 

Comisia a adoptat însă şi un amendament care exclude Vama de la acest transfer.

 

"Vama va fi adusă la forma de dinainte de 2013, adică pusă partea de Vamă sub autoritatea Ministerului Finanţelor. La ANAF, de anul trecut a început un proces de mutare (de la regionale, n.r.) la nivel de judeţ a contribuabililor mijlocii, pentru o relaţie directă, mai bună şi mai simplă cu toţi contribuabilii.

 

Propunerea de azi făcută Comisiei de către colegii de la UDMR reflectă o dorinţă pentru desfiinţarea regionalelor. Rămâne pe regiuni partea de Vamă, care, într-un proiect pe care Guvernul îl va promova, va avea această logică - sub autoritatea Ministerului Finanţelor şi la nivel regional partea de structuri", spune Teodorovici.

 

"Este lăudabil să constat că ideile Guvernului tehnocrat de a reînfiinţa Autoritatea Naţională Vamală sunt continuate de ministrul Teodorovici. România are nevoie de o autoritate vamală puternică şi modernă, ţinând cont că gestionează cea mai lungă frontieră terestră noncomunitară din UE. Sper ca reorganizarea să fie făcută pe baze corecte, pe meritocraţie, şi să fie evitat clientelismul politic", a declarat pentru Profit.ro fostul şef al Vămii Dorel Fronea.

 

Parlamentul a adoptat anterior un proiect de lege care prevedea transferul controlului asupra firmelor mijlocii de la cele 8 direcţii regionale la judeţene, însă implementarea acestei schimbări a fost amânată repetat de Guvern până pe finalul anului trecut, când ANAF a început demersurile în acest sens.

 

Potrivit reprezentanţilor angajaţilor, revenirea la o structură separată pentru Vamă este benefică, mai ales având în vedere planurile ministrului Teodorovici pentru investiţii în această structură.

 

"S-ar face dreptate până la urmă prin reînfiinţarea Vămii. Era o problemă dacă desfiinţatu direcţiile regionale şi rămânea Vama (la nivel judeţean, n.r.), era greu de coordonat. Având în vedere declaraţiile ministrului referitoare la sprijinirea Vămii şi investiţii, era necesară această centralizare. În ce priveşte desfiinţarea regionalelor, consider că acestea ar trebui să existe măcar la nivel de îndrumare metodologică şi în ce priveşte inspecţiile fiscale la contribuabili mai mari. Rămâne să urmărim ce se va întâmpla", a declarat, contactat de Profit.ro, Voinea Negoiţă, preşedinte al sindicatului Meridian.

 

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro