România, dar mai ales şcoala românească, se pregăteşte de Evaluare Naţională. În 2019, avem un calendar provizoriu cu privire la simulare pentru Evaluare Naţională, în primul rând.

Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a încep pregătirile pentru simularea examenului de Evaluare Naţională. Cele două simulări se vor desfăşura în martie 2019. Pe 14 februarie va fi discutată propunerea de Ordin de Ministru.

Dacă propunerea va fi aprobată, elevii claselor a VII-a şi a VIII-a vor susţine simularea pentru Evaluare Naţională între 11 şi 13 martie 2019

Cum se va desfăşura această simulare pentru Evaluare Naţională

Pe 11 martie se va desfăşura simularea pentru Evaluare Naţională la Limba şi Literatura Română. O zi mai târziu, pe 12 martie, va fi proba la Matematică. Pe 13 martie, proba la Limba Maternă.

Rezultatele aceste simulări de Evaluare Naţională ar trebui să fie afişată pe 22 martie.

Datele pot suferi modificări, dacă nu e aprobată propunerea în şedinţa din 14 februarie. Nu vor fi însă unele majore.

Rezultatele obţinute la simulare vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat. Teoretic, ar trebui să fie discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, dar şi discuţii la nivelul consiliului profesoral.

După aceste discuţii, profesorii şi elevii vor adopta măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Partea mai bună, care-i interesează, de fapt, pe elevi, e că notele obţinute la simularea pentru Evaluare Naţională nu se trec în catalog. Numai în cazul în care elevii solicită, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute, oficial, în catalog. Sunt, de regulă, note mici, pentru că nu există mare interes din partea elevilor ca să susţină simularea. Aproximativ ca în fiecare an, vor fi multe plângeri post-simulare că scade nivelul, că elevii nu învaţă şi că situaţia va fi dramatică la examenul efectiv. Vom vedea dacă acestea se confirmă abia când va fi Evaluare Naţională.