Administraţia Fondului de Mediu şi Consiliul Concurenţei au transmis Comisiei Europene, la finele anului trecut, proiectul preliminar al unei noi scheme de ajutor de stat privind stimularea amplăsării de noi staţii de încărcare a autovehiculelor electrice şi electrice hibrid pulg-in. De schema ajutorului de stat, care este în verificare prealabilă la Bruxelles, ar putea beneficia 1.000 de firme, indică un document oficial analizat de Profit.ro.

 

De ce este important: Este vorba despre o subvenţie nouă, având în vedere că, în prezent, programele Rabla şi Rabla plus acordă subvenţii pentru achiziţia de autovehicule noi, electrice sau hibrid, iar Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi propune dezvoltarea şi susţinerea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, respectiv staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice.

 

Profit.ro a relatat că anul trecut, Ministerul Mediului a solicitat Comisiei Europene aprobarea pentru 2018 a schemei de ajutor de stat privind finanţarea dezvoltării infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice, în condiţiile în care singurele finanţări au fost acordate în 2016.

 

Atunci, în cadrul sesiunii deschise în perioada 15 septembrie - 15 noiembrie 2016, a fost solicitată finanţare pentru instalarea a aproximativ 150 de staţii, 9 solicitanţi fiind unităţi administrativ-teritoriale, iar 39 persoane juridice de drept privat, valoarea totală solicitată fiind de aproximativ 15.000.000 lei. Guvernul nu a finanţat însă decât 9 proiecte, cheltuind doar 1% din bugetul alocat. Conform unui document oficial, în cadrul sesiuni din 2016, Administraţia Fondului de Mediu a încheiat 9 contracte pentru finanţarea a doar 16 staţii de reîncărcare a acumulatorilor pentru autovehicule electrice şi electrice hibrid pulg-in. 

 

În urm solicitării aprobate de Comisia Europeană anul trecut, Administraţia Fondului de Mediu a lansat, pentru perioada 18 octombrie 2018 - 15 ianuarie 2019, o nouă sesiune de finanţare aferentă Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi propune dezvoltarea şi susţinerea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, respectiv staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice, exclusiv pentru municipii reşedinţe de judeţ. Potrivit Ghidul de finanţare a programului, Guvernul va subvenţiona cu cel mult 190.000 lei / unitate instalarea de staţii de încărcare a vehiculelor electrice exclusiv de către primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ şi de către cea a Capitalei, banii provenind din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate României de către UE.

 

Finanţarea este acordată în procent de maximum 90% din cheltuielile eligibile şi în limita sumelor maxime ce pot fi alocate pentru fiecare solicitant. Sumele maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant sunt stabilite în funcţie de numărul de locuitori, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi anunţate la data lansării sesiunii de depunere a proiectelor. 

 

Prin program sunt finanţate staţiile de reîncărcare formate din minimum 3 puncte de reîncărcare de putere înaltă, alimentate de acelaşi punct de livrare din reţeaua publică de distribuţie, din care 2 puncte de reîncărcare permit încărcarea în curent continuu, fiecare la o putere ≥ 50 kW şi 1 punct de reîncărcare permite încărcarea în curent alternativ la o putere >22 kW a vehiculelor electrice.

 

Acelaşi document indică faptul că, recent, la finele anului trecut, Administraţia Fondului de Mediu şi Consiliul Concurenţei au transmis Comisiei Europene documentele pentru aprobarea unei noi scheme de ajutor de stat privind stimularea amplăsării de noi staţii de încărcare a autovehiculelor electrice şi electrice hibrid pulg-in.  Proiectul se afla la finele anului trecut în stadiu de prenotificare la Bruxelles, Comisia Europeană urmând să emită un acord de principiu în urma verificărilor prealabile. Autorităţile române estimează că aproximativ 1.000 de firme ar putea beneficia de noua subvenţie.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro