20 de bebeluşi născuţi în ultimele săptămâni la Maternitatea Giuleşti, care au ajuns ulterior la Spitalul Grigore Alexandrescu, au fost infectaţi cu stafilococ auriu meticilino rezistent, este rezultatul analizelor de laborator, a declarat luni, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru. 15 bebeluşi sunt în acest moment internaţi. Pentru 4 bebeluşi, analizele sunt în lucru, ei fiind de asemenea suspecţi de infecţie.

 

Cele mai recente două cazuri s-au prezentat ieri la Spitalul Grigore Alexandrescu - doi bebeluşi care au fost internaţi.

 

Ministerul Sănătăţii: Stafilococ auriu şi germeni în două saloane de la Giuleşti, evidenţiaţi de probele de laborator.

 

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri seară, că "primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică evidenţiază prezenţa stafilococului auriu pe suprafaţa unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum şi prezenţa germenilor mezofili şi hemolitici într-un salon de lehuze."

 

"Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a anunţat Ministerul Sănătăţii că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienico - sanitare şi exudate nazale din Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie 'Panait Sîrbu'.

 

Astfel, au fost recoltate 40 de probe AMF (aeromicrofloră), 5 probe de ape sterile, 20 teste de salubritate din mai multe săli de operaţie, saloane, secţii ATI, blocuri operatorii, precum şi 10 exudate nazale de la medici şi asistente medicale, 10 teste igienico - sanitare de pe mâini tot de la medici şi asistente medicale, 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale.

 

Primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul DSPMB evidenţiază prezenţa stafilococului auriu pe suprafaţa unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum şi prezenţa germenilor mezofili şi hemolitici într- un salon de lehuze.

 

Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" pentru serotipare şi lizotipare, mai precizau reprezentanţii Ministerului.

 

Maternitatea Giuleşti susţinea vineri că bebeluşii cu stafilococ auriu nu s-ar fi infectat în spital

 

Vineri, cu puţin timp înainte ca Ministerul Sănătăţii să anunţe rezultatele controlului de la Maternitatea Giuleşti, reprezentanţii maternităţii susţineau, într-o conferinţă de presă la sediul spitalului, că bebeluşii născuţi în ultimele săptămâni la Giuleşti şi internaţi ulterior la Spitalul Grigore Alexandrescu cu stafilococ auriu nu ar fi luat bacteria din spital. "Din aceste cazuri, este posibil ca 3 cazuri să aibă legătură cu maternitatea Giuleşti. Când s-au externat de la noi din maternitate nu aveau culturi pozitive. Dacă exista o minimă suspiciune că acei copii nu sunt în regulă, nu erau externaţi", a declarat vineri epidemiologul spitalului, Sergiu Tasinschi.

 

Mai mult, reprezentanţii maternităţii consideră "pripite" măsurile luate de Direcţia de Sănătate Publică şi cer DSP să analizeze "cu celeritate probele, astfel încât maternitatea să îşi reia activitatea în cel mai scurt timp", ei atrăgând atenţia că este vorba despre maternitatea cu cel mai mare număr de naşteri din Bucureşti

 

Pe de altă parte, reprezentanţii maternităţii au dat asigurări, în conferinţa de presă de vineri, că "depunem toate efeorturile să depăşim această situaţie".

 

"În toată Uniunea Europeană, infecţiile nosocomiale sunt definite. Acea directivă spune că o infecţie nosocomială poate fi definită dacă un copil infectat într-un spital se internează în termen de 48 de ore în alt spital. Din aceste 13 cazuri, este posibil ca 3 cazuri să aibă legătură cu maternitatea Giuleşti. Media de internare la Grigore Alexandrescu a fost între 7 şi 21 de zile de externare de la noi. Când s-au externat de la noi din maternitate nu aveau culturi pozitive. Dacă exista o minimă suspiciune că acei copii nu sunt în regulă, nu erau externaţi", susţinea epidemiologul maternităţii Giuleşti.

 

Reprezentanţii maternităţii mai spuea că măsurile recomandate de Direcţia de Sănătate Publică, inclusiv limitarea internărilor, s-au decis încă din 12 noiembrie, pentru două săptămâni.

 

"La începutul lunii octombrie am fost sesizaţi de Administraţia Spitalelor Bucureşti, printr-o adresă scrisă, că maternitatea Filantropia, Polizu, îşi restrâng activitatea. Ne-am dat seama că vom fi sufocaţi. S-a luat decizia ca fiecare asistentă şefă să ia măsuri de întărire pentru evitarea infecţiilor nosocomiale", susţinea epidemiologul spitalului.

 

El a mai afirmat că cei 11 angajaţi ai maternităţii depistaţi ca fiind purtători de stafilococ auriu "au început din noiembrie să ia medicaţia pentru colonizare".

 

 

 

 

Sursa:www. m.hotnews.ro