Patru centre pentru pacienţii mari arşi - două la Bucureşti, unul la Timişoara şi unul la Târgu Mureş - ar urma să fie construite în România după anul 2020, afirmă Sorina Pintea. Ministrul Sănătăţii a adăugat că acesta este "un termen realist". Sorina Pintea mai spune că aceste centre ar fi trebuit să fie construite încă din anul 2014, când a fost dată o Hotărâre de Guvern în acest sens, dar ''a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat''.

 

Ministrul Sănătăţii a adăugat că centrele din Iaşi şi Timişoara care sunt deja construite vor fi dotate până în martie 2019. "Licitaţia se va termina şi să sperăm că nu avem contestaţii. 'Sportul' contestaţiilor ne-a ţinut pe loc în foarte multe situaţii, inclusiv în povestea asta cu studiul de fezabilitate", susţine Sorina Pintea.

 

''În 6 august 2018 am semnat un contract pentru studiul de fezabilitate. Tot în acest an am publicat, în 25 octombrie, pe site-ul Băncii Mondiale, un caiet de sarcini pentru achiziţia de aparatură, pentru că, practic, banii erau. Anul trecut s-a demarat procesul de achiziţie prin Banca Mondială, pentru că banii erau din 2012", a declarat Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

 

În România nu poate fi tratat în siguranţă nici măcar un singur pacient "mare ars", la 3 ani de la Colectiv

 

România nu are, la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiţii pentru a trata nici măcar un singur pacient "mare ars", o spun chiar medicii care se lovesc de astfel de cazuri. Ministrul Sănătăţii declara, însă, recent, că în ţara noastră sunt 11 paturi de siguranţă pentru cazurile grave de pacienţi cu arsuri, însă mai mulţi medici au explicat, pentru HotNews.ro, de ce paturile la care face referire Sorina Pintea - 6 la Spitalul Floreasca şi 5 la Spitalul de Arşi din Bucureşti - sunt departe de a fi sigure pentru aceşti pacienţi. Cheia problemei: lipsa de infrastructură care să permită izolarea perfectă a acestor răniţi, în lipsa căreia orice renovare/dotare sunt insuficiente.

 

Singura soluţie realistă pentru marii arşi rămâne, în acest moment, transferul la spitale din străinătate. Acesta este şi unul dintre puţinele lucruri care s-au schimbat după Colectiv: atitudinea faţă de ei. Anul acesta, Sorina Pintea a aprobat rapid, în câteva cazuri foarte grave, transferul în afara ţării.

 

Reamintim că un tânăr rănit grav miercuri într-o explozie la Piatra Neamţ, care a suferit arsuri pe 75% din suprafaţa corpului, a fost transferat ieri la un spital de arşi din Belgia.

 

 

 

Sursa: www.m.hotnews.ro