În doar 8 ani, din 2008 până în 2016, populaţia în vârstă de muncă, adică cea cu vârste între 25 şi 65 de ani, care avea studiile liceale terminate a scăzut cu aproape 2,3 milioane de persoane, potrivit Eurostat. Este o diferenţă dramatică pentru că vorbim despre o treime din populaţia cu studii liceale din România.
Potrivit datelor, dacă în 2008 erau 8,8 milioane de români cu liceul absolvit, în 2006 mai erau doar 6,5 milioane. Una dintre explicaţii este migraţia. Fenomenul poate fi corelat cu criza gulerelor albastre de pe piaţa forţei de muncă.
O altă componentă a forţei de muncă afectată vizibil este grupa fără şcoala, adunată cu cea a persoanelor doar cu şcoala primară, plus cei cu gimnaziul absolvit. Din rândurile lor reducerea a fost de aproximativ 2 milioane de oameni. Şi aici, vorbim despre 4,5 milioane de persoane în 2008, din care au mai rămas 2,5 milioane în 2016.
Singura categorie din populaţia în vârstă de muncă, aparent în creştere, este cea a absolvenţilor de facultate. Potrivit Eurostat, de la 1,6 milioane am ajuns la 1,9 milioane de persoane cu un astfel de nivel al studiilor.
Sursa: www.edupedu.ro