Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor simple electronice de la 5 ani la 10 ani în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani şi de la 3 ani la 5 ani pentru cei cu vârste între 12 şi 25 de ani.
Potrivit Agerpres.ro, proiectul este menit să să fluidizeze activitatea serviciilor de paşapoarte prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea documentelor.
Pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar în termen de 3 zile trebuie să existe situaţii de urgenţă obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Această urgenţă va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a paşaportului simplu temporar.
Cei care nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic pot solicita eliberarea unui paşaport simplu temporar care le va fi eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic.
Senatul a adoptat un amendament la propunerea legislativă care prevede că „exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulaţie în străinătate se suspendă când aceasta este inculpată într-o cauză penală şi a fost dispusă, în condiţiile Codului de procedură penală, instituirea unei măsuri preventive, cu impunerea după caz, a obligaţiei de a nu părăsi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia”. Proiectul va primi votul final în Camera Deputaţilor.
Măsura ar aduce România la actualele standarde europene. Termenul de valabilitate pentru paşaport este de 10 ani în ţări precum Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia sau Irlanda.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a spus că proiectul de lege are în vedere, printre altele, o reevaluare mult mai clară în ceea ce priveşte eliberarea paşaportului simplu temporar.
„Pentru eliberarea unui astfel de document, deci paşaport simplu temporar, trebuie să existe situaţii de urgenţă obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Această urgenţă va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a paşaportului simplu temporar.
Pentru situaţiile în care se solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate, e o chestiune foarte importantă, pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine, a fost eliminată obligaţia ca documentele doveditoare să fie autorizate de o autoritate administrativă română.
Un copil care merge la un concurs internaţional poate veni cu dovada că merge la concurs, nu trebuie să existe celebra ştampilă”, a mai adăugat Barbu, într-o conferinţă de presă.
Ai nevoie de cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie insoţită de certificatul de naştere, în original, bineînţeles, cât şi de chitanţe, drept dovadă a achitării taxelor pentru emiterea paşaportului, în original.
Paşaportul simplu electronic costă 218 şi 280 de lei şi se eliberează în termen de minim 10 de zile lucrătoare, şi maxim 30 de zile.
Legea prin care se doreşte extinderea valabilităţii paşapoartelor a fost votată în Parlament
12 aprilie 2018
(551 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
DNA: 431 de MILIOANE de euro MITĂ numai în dosarele din 2015!
(25 februarie 2016)
106 vizualizări
Tradiţii şi superstiţii de 1 martie şi de ”babe”! Ce nu trebuie să faci până pe 9 martie ca să ai noroc tot anul
(1 martie 2023)
662 vizualizări
Poliţia Română avertizează: Atenţie la mail-urile primite!
(5 septembrie 2022)
24 vizualizări
Olandezul bănuit de uciderea fetiţei de 11 ani din Dâmboviţa s-a sinucis. Surse
(23 septembrie 2019)
177 vizualizări
Au mai rămas 10 zile până la termenul-limită pentru depunerea declaraţiei unice.
(6 martie 2019)
89 vizualizări
Soţia bărbatului ucis de Ionel Boldea la Făget a murit în spital, la Timişoara
(6 iulie 2019)
431 vizualizări
Evaluare Naţională 2017. Care sunt judeţele cu cele mai bune rezultate
(27 iunie 2017)
63 vizualizări
Sute de unităţi de turism şi de agrement de pe litoral, amendate de pompieri în sezonul estival
(19 septembrie 2016)
461 vizualizări
Guvernul a aprobat normele de autorizare, organizare şi funcţionare a centrelor de vaccinare împotriva coronavirus şi fondurile necesare pentru funcţionarea acestora
(17 decembrie 2020)
97 vizualizări
Site-urile pe care guvernul vrea să le închidă pentru fake news sunt funcţionale, la aproape 24 de ore de la cererea oficială către ANCOM. Noi articole conspiraţioniste
(26 martie 2020)
62 vizualizări
Cod galben de ploi în 14 judeţe şi de vânt puternic în toată ţara. HARTA zonelor afectate
(17 mai 2021)
27 vizualizări
Dovada plăţii amenzii aplicate de Poliţia de Frontieră se poate transmite online
(5 septembrie 2016)
280 vizualizări
Atac informatic asupra site-ului Casei Judeţene de Pensii Alba; imagini obscene afişate pe prima pagină
(26 septembrie 2017)
246 vizualizări
BAC 2018. Candidaţii mai deştepţi decât baremul.Ce spune Ministerul Educaţiei
(30 iunie 2018)
50 vizualizări
Secţia Specială de investigare a magistraţilor a început urmărirea penală in rem, pentru abuz în serviciu, în cazul crimelor de la Caracal
(30 iulie 2019)
71 vizualizări
ANOFM: Peste 35.700 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional. În Prahova peste 3.400
(30 octombrie 2018)
100 vizualizări
Evaluarea Naţională 2021 continuă azi cu proba de matematică. La ce subiecte să se aştepte elevii/ Toate informaţiile despre examen
(24 iunie 2021)
66 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole