Reliu Constantin, bărbatul din Bârlad declarat mort, deşi trăia de 19 ani în Turcia, s-a adresat din nou instanţei de judecată, în încercarea de a-şi redobândi identitatea.

După ce i-a fost respins apelul prin care contesta hotărarea privind declararea decesului său, deoarece a formulat calea de atac prea târziu, Constantin Reliu a deschis o noua acţiune la Judecătoria Bârlad.

Pe 2 aprilie, bărbatul de 63 de ani, care încă figurează decedat în documentele oficială, a formulat o cerere în instanţa care i-a declarat decesul, prin care solicită anularea certificatului de deces şi obligarea soţiei la plata unor daune morale. Ioana Constantin, soţia lui Reliu Constantin, are calitate de pârâtă în dosar. Ea este cea care în august 2013 a solicitat Judecătoriei Bârlad declararea judecătorească a morţii soţului său, arătând că acesta nu a mai dat niciun semn de viaţă din 1999.

Dosarul în care Constantin Reliu are calitate de reclamant, iar soţia sa de pârât, se află în faza de filtru pe rolul Judecătoriei Bârlad, nefiindu-i încă alocat termen de judecată.

Cazul lui Constantin Reliu (63 de ani) din Bârlad a făcut înconjurul mapamondului, fiind preluat de presa internaţională, după ce bărbatului declarat mort i-a fost respins apelul formulat împotriva hotărârii prin care i s-a declarat decesul.

Dincolo de motivarea hotărârii, prin care au arătat de ce a fost inadmisibil demersul formulat, reprezentanţii Tribunalului Vaslui au venit cu o serie de precizări legate de acest caz, prin care se explică cum a s-a ajuns la această decizie, dar şi care sunt paşii legali pe care îi are de urmat bărbatul de 63 de ani pentru a i se anula certificatul de deces.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vaslui în stadiul procesual de apel civil şi a avut un singur termen de judecată pe data de 8 martie 2018.

”Având în vedere conţinutul cererii apelantului şi dispoziţiile art. 949 Noul cod de procedură civilă, tribunalul a pus în discuţia acestuia la termenul din data de 08.03.2018 calificarea cererii sale în sensul dacă a înţeles să declare apel împotriva hotărârii declarative de moarte sau a înţeles să formuleze o cerere de constatare a nulităţii hotărârii prin care a fost declarată moartea judecătorească a acestuia. Prezent în instanţă, acesta a precizat că insistă în judecarea apelului şi că nu doreşte să se judece la Judecătoria Bârlad”, precizează purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vaslui, judecător Diana Sârghi.

Faţă de precizările exprese ale lui Constantin Reliu că cererea sa este o declaraţie de apel şi nu o cerere de constatare a nulităţii hotărârii prin care a fost declarată moartea judecătorească a acestuia, tribunalul a invocat excepţia inadmisibilităţii apelului, respingând apelul. Astfel, pe 8 Martie a respins ca inadmisibil apelul formulat de Constantin Reliu, motivând că în condiţiile în care urmăreşte anularea acestei sentinţe, calea procesuală de urmat este cea potrivit căruia ”Cererea de constatare a nulităţii hotărârii declarative de moarte în cazul în care persoana este în viaţă se face la instanţa care a pronunţat hotărârea” şi nu calea apelului.

În plus, judecătorii Tribunalul i-au explicat lui Reliu Constantin că prin hotărârea pronunţată pe 8 martie nu i se aduce atingere dreptului de acces la o instanţă şi l-au îndrumat să se adreseze Judecătoriei Bârlad, unde poate promova oricând o acţiune de constatare a nulităţii sentinţei prin care i s-a declarat decesul.