Inundaţiile au creat probleme în 38 de localităţi din 14 judeţe, aproximativ 5.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti fiind în teren, au anunţat, joi seară, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În continuare sunt afectate trei drumuri naţionale, nouă drumuri judeţene şi un tronson de cale ferată.

Potrivit MAI, ultimul bilanţ realizat joi seară arată că s-au înregistrat efecte ale inudaţiilor în 38 de localităţi din judeţele Braşov, Bacău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleormann, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

”Localităţile cel mai afectate au fost Căpeni, din judeţul Covasna şi Augustin, din judeţul Braşov. De aici au fost evacuate zeci de persoane, majoritatea la rude, situaţia fiind în dinamică. În localitatea Augustin s-a reuşit consolidarea digului de pe râul Olt şi au fost remediate fisurile, în prezent acţionându-se pentru evacuarea apei”, anunţă MAI.

Forţele MAI rămân, în continuare, mobilizate în Covasna, cu precădere în zona localităţii Căpeni, pentru monitorizarea situaţiei şi pentru a acorda sprijin populaţiei.

Conform ultimei centralizări, la nivelul întregii ţări, rămân afectate 3  drumuri naţionale, 9 drumuri judeţene şi un tronson de cale ferată. Au mai fost inundate 235 curţi, 15 anexe gospodăreşti, 622 fântâni, 4 case, 9 poduri şi podeţe şi 23 beciuri.

”Menţionăm că aproximativ 5.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti sunt în teren, cu peste 2.300 mijloace tehnice, intervenind în sprijinul comunităţilor afectate de fenomenele hidrologice periculoase. Monitorizarea situaţiei şi coordonarea acţiunilor este realizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI, completat cu grupa operativă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, mai precizează MAI.

Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetăţenilor din zonele afectate de inundaţii să respecte recomandările autorităţilor.

Hidrologii au emis, joi, noi avertizări cod portocaliu şi galben pentru treisprezece judeţe din centrul ţării, vizând creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, ca urmare a propagării viiturilor produse anterior, cu depăşiri ale cotelor de apărare.