Începând cu vara acestui an, pungile din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner, vor fi interzise în România. Asta după ce Comisia Europeană a adoptat prima strategie la nivel european privind materialele plastice. Potrivit documentului, toate ambalajele de pe teritoriul european vor deveni reciclabile până în 2030
Concret, se doreşte reducerea consumului de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus, iar utilizarea intenţionată a microplasticului va fi limitată. „Trebuie să luăm măsuri pentru ca plasticul să nu mai ajungă în apa, în mâncarea şi în organismele noastre.
Singura soluţie pe termen lung este reducerea deşeurilor din plastic, printr-o reciclare şi o reutilizare sporite”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă. Ţări precum Italia, Franţa, Danemarca sau Irlanda au interzis complet utilizarea pungilor de plastic şi au trecut la folosirea celor din material textil, care nu prezintă la fel de multe riscuri pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor şi cea a animalelor.
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu din România spun că se luptă pentru transpunerea directivei de trei ani şi că, dat fiind faptul că până acum nu s-au luat măsuri iar ecotaxa pusă pe pungile din plastic nu este o soluţie, e nevoie de o accelerare a demersurilor astfel încât să ne aliniem celorlalte ţări europene. Iar statisticile arată că un român consumă între 300 şi 500 de pungi pe an, puţine dintre ele ajungând, în final, să fie reciclate.
Pungile care vor dispărea în urma aplicării directivei sunt cele din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni), cu mâner. Concret, ele vor fi interzise atât la introducerea pe piaţa naţională cât şi la comercializare.