Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a transmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române Bogdan Despescu, care va fi înlocuit de Cătălin Ioniţă ca interimar. Ea a spus că este este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi consideră insuficiente măsurile anunţate.
"Consider că Poliţia Română are nevoie acum de o recâştigare a încrederii cetăţenilor prin asumarea şi rezolvarea problemelor. Am trimis puţin mai devreme premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu. Am cerut premierului împuternicirea pe o perioadă de şase luni în această funcţie chestorului principal de poliţie Cătălin Ioniţă, actualul şef al Direcţiei Anticorupţie, acesta având un mandat explicit de a finaliza această diagnoză pe care am cerut-o în cursul zilei de ieri", a spus ministrul.
"Am constatat că până în prezent nimeni dintre şefii din Poliţie nu au înţeles să îşi asume responsabilitatea pentru faptul că poliţistul a fost menţinut în funcţie în ciuda tuturor cazurilor în care este suspect. Descoperim că superificialitatea testărilor a dus la menţinerea în sistem a unor persoane cu probleme psihice", a declarat ministrul de Interne.
Carmen Dan s-a declarat nemulţumită de faptul că nicio persoană care ocupă funcţii de conducere în Poliţia Română nu a ieşit public să dea explicaţii.
Ea a afirmat că, în ciuda faptului că poliţistul de la rutieră acuzat că a agresat sexual doi minori era folosit drept şofer de şeful său, Emanuel Vornicu, el figura ca agent rutier şi acorda amenzi, ultimul proces verbal fiind încheiat în luna decembrie a anului trecut.
"Din explicaţiile de aseară a lipsit răspunsul la o întrebare: cum de nimeni dintre şefii din Poliţie nu a ştiut de aceste devieri comportamentale ale poliţistului?", a spus Carmen Dan, catalogând cazul unul izolat, dar "cu repetiţii".
Ministrul de Interne a spus că se aşteaptă ca şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, precum şi şeful de la Control Intern al Brigăzii Rutiere "să facă un pas în spate" şi a cerut curaj personalului de la resurse umane pentru a sesiza devierile comportamentale ale poliţiştilor intraţi în sistem.
Ministrul a spus ca i-a cerul lui Bogdan Despescu să discute cu şeful Serviciului Omoruri despre modul în care au fost gestionate dosarele din 2009 şi până în prezent.
"I-am cerut la un moment dat domnului Despescu să aibă o discuţie şi cu şeful Serviciului Omoruri, cu domnul Gavriş, pentru modul în care s-au gestionat dosarele din 2009 şi până în prezent. Aflăm acum că dosarul din 2009 s-a prescris", a spus Dan.
Ministrul de Interne a mai spus că în majoritatea unităţilor de poliţie se folosesc teste psihologice fără licenţă.
"Am aflat cu stupefacţie că în majoritatea unităţilor din Poliţie se folosesc teste psihologice fără licenţă. Aveam un proiect în dezbatere care reglementează aceste teste, pentru că anul acesta 7.000 de oameni urmează să fie încadraţi în sistem", a explicat Dan.
Carmen Dan a explicat de ce nu a ieşit public în cursul zilei de luni pentru a vorbi despre cazul poliţistului acuzat de pedofilie, spunând că a fost ocupată să adune informaţiile pe care ar fi trebuit să i le dea şeful Poliţiei Române.