Nu avem destule locuri pentru copii la grădiniţe, dar parlamentarii vor să o facă obligatorie. Argumentul lor este că la şcoală se văd decalaje mari între copiii crescuţi acasă şi cei care au fost la grădiniţă. Mulţi părinţi sunt de acord, cu un amendament: statul ar trebui mai întâi să construiască nişte creşe şi grădiniţe.
În acest moment fiecare părinte are libertatea de a alege ce face cu propriul copil. Fie îl înscrie la grădiniţă, fie îl ţine acasă, în grija bunicilor sau a bonelor.
Bonă: „Dacă ar fi după ei, la şcoală direct de acasă, ceea ce, eu zic că nu este bine. Este un copil care este foarte mult interiorizat, contactul cu ceilalţi nu e atât de liber cum este cu cei de la grădiniţă."
Iniţiatorii legii susţin că, atunci când ajung la şcoală, există decalaje majore între copiii crescuţi acasă şi cei înscrişi la grădiniţă. Aşa că, grupa mijlocie şi cea mare ar trebui să devină obligatorii.
Marius Bota, deputat PSD: „Copiii nu au acelaşi nivel de pregătire şi unii dintre ei au lacune pe care le recuperează foarte greu iar din acest motiv se inhibă de multe ori şi rămân în urmă şi în următoarele clase primare, cu pregătirea şcolară."
Psihologii spun şi ei că, cel mai bine, un copil se dezvoltă în colectivitate.
Diana Stănculeanu, psiholog: „Este foarte important ca un copil să iasă dincolo de uşa casei şi să intre zi de zi în experienţe de interacţiune directă cu alţi copii. Or, pentru asta, grădiniţa este probabil cel mai propice mediu."
Majoritatea părinţilor îşi înscriu copiii la grădiniţă aşa că, văd cu ochi buni, iniţiativa legislativă.
Cum în multe localităţi din ţară grădiniţele de stat sunt supraaglomerate, proiectul s-ar putea dovedi greu de pus în practică.
Legea urmează să intre mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor.