Medicii cer Ministerului Sănătăţii schimbarea legii malpraxisului pentru ca spitalul să plătească daunele către pacient în cazurile în care instanţa dovedeşte greşeala medicului. Acum, pacientul care este victima unei erori medicale este despăgubit de doctor, dar în urma unor procese care durează ani de zile. Cei care vor schimbarea legii spun că modificarea va fi în primul rând în interesul pacientului, care poate fi despăgubit direct şi mai uşor.

La începutul lunii octombrie, un medic şi o asistentă de la spitalul din Târgu Jiu au fost condamnaţi trei ani de închisoare cu suspendare după moartea unei paciente. În 2011, o tânără de 17 ani a murit în urma unui şoc anafilactic, după ce medicul i-a administrat un antibiotic la care era alergică.

Procesul a durat şase ani, dar hotărârea nu este definitivă. Abia în cazul în care decizia va rămâne definitivă, familia victimei va primi despăgubiri în valoare de 400.000 de euro şi 20.000 de lei. Pentru ca procesele să nu mai dureze atât de mult, medicii propun modificarea legii.

În toată Europa, asigurarea de malpraxis este una colectivă. La noi în ţară, fiecare medic este asigurat pentru malpraxis şi în cazul unei greşeli pacientul se îndreaptă direct împotriva medicului. Dacă câştigă sau nu, nu ştie nimeni. În străinătate, pacientul ştie că el este operat într-un spital public sau tratat, şi suportă în consecinţă o problemă de sănătate, spitalul îl va despăgubi fiindcă spitalul este asigurat din bani publici în totalitate”, spune Victor Eşanu, preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Managerii sunt de acord cu plata asigurării de malpraxis şi spun că în prezent asigurările plătite de medici nu au niciun efect.

Asigurarea de malpraxis este cea mai mare înşelătorie din sistemul sanitar. Cei care au societăţi de asigurare de malpraxis au făcut contractele unilateral, fără participarea medicilor, şi toate aceste contracte sunt exclusiv în favoarea lor. Şi niciodată, aşa cum e făcut contractul, o societate de asigurare de malpraxis nu va plăti unui pacient niciun leu”, spune Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie.

În replică, Ministerul Sănătăţii spune că va analiza cererea medicilor.

Nu pot să vă spun nici da, nici nu, trebuie să o analizăm dacă ne-o transmit în mod oficial şi discutăm după aceea”, spune Cristian Grasu, secretar de stat.

În România, medicii plătesc asigurări de malpraxis ce încep de la 20 de euro şi pot ajunge până la 62 de euro. Piaţa asigurărilor de malpraxis se ridică la 5 milioane de euro, potrivit Digi24.ro