Ministrul interimar al Sănătăţii Victor Costache a fost întrebat, miercuri, de jurnalişti, cum vede faptul că, în perioada următoare, de Paşte, mulţi români din Italia ar putea fi tentaţi să se întoarcă acasă, deşi există pericolul coronavirusului.

 

”Vă voi răspunde ce i-am răspuns şi fratelui meu, care este în Milano, va fi în izolare 15 zile dacă vine în ţară. Este bine în această perioadă să înţelegem contextul în care ne aflăm şi să ne limităm deplasările. Recomandăm să limităm deplasările, inclusiv ... sigur că da, fiecare îşi ia propria hotărâre, dar este important să transmiteţi şi dvs. informaţia, recomandarea noastră este să limităm deplasările.” - a spus ministrul interimar al Sănătăţii.

 

Întrebat dacă se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de infectări cu coronavirus în perioada sărbătorilor de Paşte, Costache s-a arătat optimist.

 

”Sperăm să avem o creştere lentă, din câte am văzut, ţările din Uniunea Europeană sau la nivel mondial, deocamdată în China s-a reuşit o scădere, dar acolo a fost o creştere rapidă, o creştere exponenţială la început, care acum s-a frânat.” - a mai spus Victor Costache.

 

Pe de altă parte, el a confirmat faptul că în aceste zile au loc discuţii ”întâlniri între colegii din Guvern şi reprezentanţii Bisericii ordodoxe”, pentru a se lua o decizie legată de aglomeraţiile din biserici în perioada sărbătorilor pascale.

 

La această oră, în România au fost confirmate 6 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, ultimele două cazuri fiind diagnosticate în cursul zilei de miercuri, 4 martie.

 

Toate cele 5 persoane (una fiind în prezent vindecată), care sunt internate în centrele specializate de tratare a bolilor infecţioase, au o stare de sănătate stabilă, iar evoluţia lor medicală este permanent monitorizată.

 

Totodată, din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii, 35 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar pentru 10.771 de persoane a fost instituită auto-izolarea la domiciliu.

Până la această oră au fost prelevate şi analizate 579 de probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecţia cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienţi confirmaţi cu acest virus. Dintre acestea 573 au ieşit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

 

Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.

 

De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii numărul de telefon: +4021.320.20.20.

 

La aceste linii telefonice pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro