Ministrul Educaţiei susţine proiectul de lege prin care toţi şcolarii să fie îmbrăcaţi la fel. Elevii sunt împotriva acestei idei, iar părinţii noştri îşi aduc aminte de perioada dinainte de 1989 când uniformele nu erau deloc trendy, ci obligaţie de la partid.
Din anul 1990, elevii nu mai sunt obligaţi să poarte uniforme în şcoli. În ultimii 20 de ani au fost destule încercări de reintroducere a ţinutei obligatorii. Din anul 2011 acest subiect reapare în fiecare toamnă. An de an au fost depuse proiecte de legi care vizau fie obligaţia elevilor de a purta uniforme, fie însemne distinctive, aşa cum a fost cazul în 2015. Acum, oficialii vor din nou introducerea unformei. Elevii sunt impotriva.
„Legea limitează libertatea de exprimare şi individualitatea elevilor. Pe lânga acest lucru, disciplinarea elevilor trebuie făcută prin educaţie, nu obligându-i să poarte uniforme. Înţelegem că în liceele militare uniformă este obligatorie, însa acest fapt este reglementat de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Justiţiei şi de alte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securitaţii naţionale, în baza Secţiunii a 9-a din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, privind învaţământul militar preuniversitar" - susţine preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Ioana Băltareţu.
Dacă în cele mai multe şcoli din Marea Britanie şi Franţa uniforma este obligatorie, în Polonia, de exemplu, a fost eliminată încă din anul 1988. În Germania şi Elveţia, elevii poartă mai mult echipamente sportive, ca să se diferenţieze de ceilalţi copii. În România, reintroducerea uniformei obligatorii nu este privită cu ochi buni nici de experţii în parenting. „Uniformele îi afectează pe copii dacă sunt purtate zilnic. Cred că le îngrădeşte personalitatea şi exprimarea personalităţii lor. Unii sunt mai vulcanici, unii sunt mai în ton cu modă. Şi îmi pare că moda şi stilul de îmbrăcat este foarte important să îl respectăm la copii”, spune Otilia Mantelers, expert în parenting.
In plus, părinţii care se declara împotriva uniformei se tem de reîntoarcereala regulile din comunism, care puneau accentul pe uniformizare.
„Uniforma atât de strictă nu îmi pare ok. Ar fi suficient să vii îmbrăcat cu ce tricou vrei tu pentru că asta înseamnă personalitatea ta şi este îndeajuns un ecuson micuţ în care să se vadă de la şcoală eşti”, spune un elev.
Introducerea uniformei ar putea deveni obligatorie doar în condiţiile în care costurile vor fi acoperite, integral, de autorităţi. Altfel, s-ar încalcă legea fundamentală, care prevede că învăţământul de stat este gratuit.