Azilele pentru migranţi sunt aproape pline. Nici nu este de mirare, de la începutul anului până acum au venit de aproape două ori mai mulţi migraţi decât în tot anul trecut. Numai în ultima lună au pătruns ilegal în România aproape 500 de refugiaţi, salvaţi de poliţiştii de frontieră din Marea Neagră. Dacă mâine ar ajunge alte ambarcaţiuni cu sute de migranţi, nu am avea unde să îi cazăm. Ca soluţie de avarie, România transformă curţile din trei centre de azil în tabere.

În România există şase centre pentru refugiaţi, primul fiind înfiinţat în 1999.

În centrul din Capitală locuiesc acum peste două sute de oameni, refugiaţi din Siria, Afganistan, Irak şi Egipt

Pe timpul procedurii de azil, care poate dura până la un an, refugiaţii primesc 16 lei pe zi. În acelaşi timp, ei au acces gratuit la medicul instituţiei.

În acest moment gradul de ocupare în cele şase centre administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări este de 80%. De la începutul anului şi până în prezent, peste 3000 de persoane au solicitat o formă de protecţie statului român, cei mai mulţi sunt din Siria şi Afganistan

În această toamnă ne-am putea confrunta cu un nou val de imigranţi, motiv pentru care autorităţile române se pregătesc să monteze corturi în curţile centrelor de azil din Timişoara, Rădăuţi şi Galaţi, pentru a crea alte 1.700 de locuri. Totodată, ministerul de interne cere bani pentru amenajarea de noi centre de azil pe viitor.