Părinţii pot beneficia de concediu medical pentru copilul care suferă de boli rare, afecţiuni oncologice, hemato-oncologice şi unele afecţiuni neurologice şi HIV/SIDA, până când minorul împlineşte 16 ani, începând din trimestrul patru al anului 2017.
Aceasta este una dintre măsurile de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate prezentate Guvernului, o alta vizând eliminarea avizului direcţiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoţesc copilul bolnav în străinătate, urmare a unei autorizări a Ministerului Sănătăţii de a urma tratament medical, anunţă CNAS.
Potrivit conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, principalele măsuri de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate prezentate în ultima şedinţă de guvern vizează revizuirea reglementărilor legale referitoare la concediile medicale, simplificarea relaţiei furnizorilor de servicii medicale cu Casa de asigurări de sănătate, precum şi o serie de măsuri referitoare la aplicaţiile informatice gestionate de CNAS.
În privinţa concediilor medicale, se intenţionează creşterea limitei de vârstă de la şapte la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre părinţi poate beneficia de concediu medical, pentru anumite afecţiuni grave. Lista acestor afecţiuni urmează să fie stabilită de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii în colaborare cu CNAS şi va cuprinde unele boli rare, afecţiuni oncologice, afecţiuni hemato-oncologice, unele afecţiuni neurologice, HIV/SIDA.
Pentru situaţiile în care părintele însoţeşte copilul la tratament într-o altă ţară, cu autorizarea prealabilă a Ministerului Sănătăţii sau a CNAS, cadrul legal va fi modificat astfel încât certificatul de concediu medical pentru părintele însoţitor să poată fi eliberat, pe baza unor documente justificative, unei rude de gradul întâi sau unei persoane împuternicite în acest sens. Atât documentele pe baza cărora se va elibera certificatul medical, cât şi certificatul medical vor putea fi transmise în format electronic sau pe suport hârtie;
O altă măsură vizează eliminarea avizului direcţiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoţesc copilul bolnav în străinătate, urmare a unei autorizări a Ministerului Sănătăţii de a efectua tratament medical, arată CNAS într-un comunicat.
De asemenea, pentru persoanele care însoţesc copilul bolnav în străinătate, dacă durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, fie lunar, astfel încât asiguratul să poată primi cu regularitate indemnizaţia de concediu medical, fie la momentul întoarcerii acestuia în ţară, astfel cum este reglementat în prezent, respectiv în maximum 15 zile de la întoarcere.
Potrivit CNAS, certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de către medici şi transmise către angajator fie pe suport de hârtie, fie în format electronic, în această din urmă situaţie certificatele de concedii medicale vor fi eliberate de medic şi transmise de acesta direct angajatorului în format electronic.
Termenul de implementare a modificărilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an.
Alte măsuri propuse vizează simplificarea activităţii furnizorilor de servicii medicale în relaţia cu casa de asigurări de sănătate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor, mai spune conducerea CNAS.
Totodată, au fost propuse şi o serie de măsuri referitoare la aplicaţiile informatice prin care se urmăreşte: îmbunătăţirea procesului de eliberare a cardului european de asigurări sociale de sănătate şi a certificatului provizoriu de înlocuire a acestuia, prin integrarea în modulul gestiune asiguraţi din aplicaţia informatică PIAS a modulului card european; dezvoltarea actualei aplicaţii informatice astfel încât asiguraţii / neasiguraţii să o poată accesa pentru a se informa cu privire la categoria de asigurat, data înscrierii la medicul de familie, starea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi tipul de servicii medicale acordate în ultimele 12 luni şi numărul acestora.
De asemenea, CNAS urmăreşte standardizarea formularisticii, astfel încât aceasta să fie gestionată numai în format electronic (cu excepţia documentele medico-legale, care este necesar să rămână pe suport de hârtie).
Actualele măsuri propuse vin în continuarea altor proiecte de simplificare a relaţiei persoanelor asigurate cu furnizorii de servicii medicale şi cu casele de asigurări de sănătate, precum introducerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a prescripţiei electronice.
"CNAS, împreună cu Ministerul Sănătăţii, sub autoritatea prim-ministrului Mihai Tudose, acţionează continuu pentru eliminarea birocraţiei. Pentru crearea unui sistem de sănătate modern şi performant, adaptat nevoilor populaţiei din România, cadrul de reglementare din domeniu trebuie consolidat şi raţionalizat, fiind necesară şi adoptarea unei noi legi a sănătăţii, în conformitate cu programul de guvernare”, a declarat Marian Burcea, preşedintele CNAS.
CNAS: Părinţii pot beneficia de concediu medical pentru copilul care suferă de boli rare, afecţiuni oncologice, hemato-oncologice şi unele neurologice, HIV/SIDA
12 august 2017
- citeşte totul despre:
- parinti,
- concediu,
- oncologice,
- neurologice,
- minor
(157 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Norul de praf saharian ajunge şi în Prahova!
(7 februarie 2021)
384 vizualizări
Preţuri începând de la 19,9 lei pentru un drum cu trenul de la Bucureşti spre litoral în weekend
(7 august 2014)
83 vizualizări
Situaţie limită în Suceava! Zeci de oameni au rămas blocaţi în zăpada viscolită
(8 ianuarie 2016)
342 vizualizări
Sistemul cardului de sănătate s-a blocat din nou
(12 ianuarie 2016)
52 vizualizări
Elevii şi preşcolarii se întorc la cursuri
(13 ianuarie 2020)
45 vizualizări
Roaming mai ieftin şi pentru români
(28 iunie 2013)
80 vizualizări
Preşedintele Iohannis: Începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni. Se revine la sistemul pe ”scenarii” (verde, galben şi roşu).
(15 ianuarie 2021)
83 vizualizări
Super jazz la Zilele Culturii
(19 august 2014 - Răzvan BUNEA)
83 vizualizări
Interzicerea cumulului pensiei cu salariul ar putea fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare, după o tărăgănare de aproape 3 luni / Scad şansele pentru a fi adoptată în actuala sesiune parlamentară
(4 iunie 2021)
168 vizualizări
Examinările pentru obţinerea permisului de conducere se suspendă de marţi
(17 martie 2020)
50 vizualizări
Cum va arăta noul an şcolar. Ce decizii ar putea lua ministrul Educaţiei
(9 iunie 2020)
125 vizualizări
A fost inregistrat al 18-lea deces datorat COVID-19, in Romania.
(26 martie 2020)
30 vizualizări
Bacterie descoperită într-un produs de la raft. Alertă alimentară: nu consumaţi aşa ceva!
(25 noiembrie 2021)
46 vizualizări
ALARMA! Peste 4000 de noi cazuri de Covid-19 in Romania!
(14 octombrie 2020)
213 vizualizări
Vineri este ultima zi de şcoală pentru aproximativ două milioane de elevi
(24 iunie 2016)
74 vizualizări
Un cutremur de 3,1 grade s-a produs, joi dimineaţa, în România
(2 iulie 2020)
105 vizualizări
Şcoli închise, vineri, în nouă judeţe şi în Capitală, cursuri suspendate parţial în alte 12 judeţe
(13 ianuarie 2017)
420 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole