Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizarea de cod portocaliu de caniculă şi pentru ziua de vineri în şase judeţe din vestul ţării, unde temperaturile vor ajunge până la 39 de grade Celsius. De asemenea, Bucureştiul şi 23 de judeţe vor fi sub avertizare cod galben.

Într-o declaraţie pentru Digi24, meteorologul Mihai Timu a spus că acest val de caniculă va fi urmat de o perioadă de instabilitate atmosferică.

„Din păcate, mâine canicula se mai extinde peste ţara noastră, motiv pentru care am adăugat restul Munteniei. Dacă azi avem şi judeţul Teleorman, mâine intră şi toate judeţele din Muntenia, inclusiv cele din sudul Moldovei: Vrancea şi Galaţi sub cod galben. Lor li se alătură cele 13 judeţe de azi, care vor fi în continuare sub cod galben.

În aceste zone asteptăm mâine 35-37 grade, dar în extremitatea de vest şi sud-vest va fi a treia zi de cod portocaliu pentru judeţele dinspre Bihor către Dolj, deci Banat, Crişana şi sud-vestul Olteniei. Acolo, în continuare se vor înregistra frecvent maxime de 37-38 şi izolat 39 grade Celsius.

În aproape toată ţara disconfortul termic va fi unul accentuat după orele prânzului, pentru că indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul de 80 unităţi. Chiar şi noaptea care urmează va fi tropicală în sud-vest, vest şi centru, iar minimele nu vor coborî sub 20 grade Celsius.

Instabilitatea atmosferică va fi în creştere din după-amiaza zilei de sâmbătă, mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică, în toată partea de vest şi sud-vest ne aşteptam să pătrundă o masă de aer mai rece şi bogată în umezeală, ceea ce va favoriza creşterea instabilităţii ne aşteptăm la furtuni violente, cantităţi însemnate de apă în intervale scurte de timp, vânt şi grindină.

În sud, centru şi est, sâmbătă încă va mai fi caniculă, cu maxime de 35-37 grade Celsius, urmând ca duminică o răcorire să se simtă şi aici. În extremitatea de est şi sud-est încă vom mai vorbi de o vreme călduroasă, caniculară, cu 35-36 de grade, dar treptat vor mai apărea şi în zonele astea fenomene asociate instabilităţii atmosferice”, a declarat meteorologul Mihai Timu, pentru Digi24.