În acest sfârşit de săptămână, echipaje mixte RATB şi Apa Nova urmează să le ofere cetăţenilor apă îmbuteliată, atât în staţii, cât şi în mijloacele de transport în comun care circulă pe traseele cele mai aglomerate, a anunţat vineri directorul general RATB, Adrian Sorin Mihail, la comandamentul pentru combaterea efectelor caniculei, convocat la sediul Primăriei Generale a Capitalei.

Precizările au fost făcute după ce primarul Gabriela Firea i-a cerut directorului RATB ca, începând din această după-amiază şi în toată perioada de weekend, să repete iniţativa din 1 iulie când controlorii au oferit sticle cu apă călătorilor, având în vedere temperaturile caniculare.

„Ar trebui ca, începând din această după-amiază şi toată perioada de weekend, să faceţi ceea ce s-a întâmplat şi la anteriorul val de caniculă, şi anume controlorii să ofere apă călătorilor, pentru că aţi văzut că a fost un program foarte bine primit de călători şi este un ajutor pentru cetăţenii care au ghinionul să intre într-un mijloc de transport în comun care nu este dotat cu aer condiţionat”, a spus ea, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Gabriela Firea şi-a exprimat speranţa că aceasta va fi ultima vară în care bucureştenii circulă cu mijloacele de transport în comun care nu sunt dotate cu aer condiţionat, adăugând că regretă că cetăţenii trebuie să treacă „prin acest calvar”. Totodată, ea a subliniat că achiziţia de vehicule noi pentru parcul RATB ar fi trebuit făcută cu ani în urmă.

„Sper din tot sufletul — şi nu e doar o speranţă deşartă, ci am argumente să cred ceea ce voi spune în continuare — că este ultima vară în care în Bucureşti nu se va mai putea circula civilizat. Aşa cum ştiţi, acum, din cele o mie de autobuze doar jumătate au aer condiţionat. Sunt autobuze cumpărate de zece ani, iar noi în această perioadă suntem în plină procedură de licitaţie pentru cumpărarea a 400 de autobuze noi, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze — toate moderne, ultramoderne aş putea să spun — dotate şi cu aer condiţionat, pe lângă alte facilităţi tehnice”, a spus ea.

De asemenea, Firea i-a cerut directorului RATB să ia toate măsurile pentru ca în autobuzele dotate corespunzător aparatele de aer condiţionat să funcţioneze la parametri necesari.

Adrian Sorin Mihail a precizat că în Bucureşti circulă peste 400 de autobuze dotate cu aer condiţionat. El a mai spus că de la 1 august a fost majorat parcul circulant cu 55 de vehicule, pentru a reduce timpul de aşteptare din staţii.

„RATB a primit fonduri pentru 150 de autobuze care să fie cu aer condiţionat. Noi suntem în procedură de validare şi sperăm săptămâna viitoare să fie finalizată această procedură. De asemenea, suntem în pregătirea documentaţiei pentru aer condiţionat la tramvaie şi troleibuze şi suntem convinşi că vom primi sprijinul primarului general şi al Consiliului General pentru primirea acestor fonduri pe investiţii”, a precizat el.

Directorul general adjunct Apa Nova, Epsică Chiru, a declarat că din 2 august se află pe teren o caravană cu dotări frigorifice, care poate să distribuie apă îmbuteliată, din reţeaua oraşului. De asemenea, există patru minicisterne care se deplasează prin oraş, oprindu-se în zonele aglomerate, pentru a le oferi apă cetăţenilor. El a reamintit că fântânile ornamentale aflate în operarea societăţii funcţionează permanent, începând din noaptea de 2 spre 3 august, şi o vor face în continuare până la terminarea codului de caniculă.