Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 175 de urşi.

"Astăzi se va emite un ordin de ministru care va fi şi trimis spre avizare Academiei Române, ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, intervenţiile şi cotele care vor fi date. Aceste cote au la bază studiul făcut în baza Directivei Europene pentru carnivore mari şi în acelaşi timp are la bază decizia grupului de lucru dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenţie pe carnivorele mari — care pentru 2017, pentru urşi, este de 350. Ţinând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175", a spus Graţiela Gavrilescu, la sediul ministerului, potrivit Agerpres.

Ea a menţionat că ordinul va fi pus, miercuri, pe site-ul Ministerului pentru dezbatere publică şi va face referire directă la siguranţa şi sănătatea cetăţeanului.

"Imediat în perioada următoare se va emite un ordin comun al ministrului Mediului, ministrului Apelor şi Pădurilor, ministrul de Interne şi ministrul Agriculturii pentru situaţiile de urgenţă, dar în interiorul aceleiaşi cote de intervenţie, care rămâne la Ministerul Mediului şi ca procedură va fi dată, în urma unor notificări, făcute către unitatea administrativ teritorială, Agenţia de Mediu locală, Garda Naţională de Mediu, vom emite cota respectivă de intervenţie în zona respectivă", a explicat ministrul.

Ea a adăugat că, în situaţiile de urgenţă se va interveni cu reprezentanţii Jandarmeriei.