Cincizeci de copii şi tineri din România pasionaţi de programare au obţinut aproape jumătate din premiile unei competiţii organizate în Irlanda. Printre proiectele prezentate se află şi un robot care poate fi controlat cu puterea minţii şi un dispozitiv care-i ajută pe nevăzători să evite obstacole.

Cei 50 de elevi programatori sunt din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Salonta, Timişoara, Dumbrăviţa, Giroc, judeţul Timiş, şi Târgu-Mureş, fiind instruiţi gratuit de către specialişti din domeniul IT în cluburi CoderDojo din ţară, scrie MEDIAFAX.

Copiii şi tinerii cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani au participat, în 17 iunie, la competiţia CoderDojo Coolest Projects Awards 2017, organizată la Dublin, Irlanda.

În total, peste 1.400 de elevi programatori, înscrişi în cluburi CoderDojo din 17 ţări, au participat la competiţie cu 700 de proiecte din domeniul IT, iar delegaţia României s-a întors cu 40% din premii.

Radu Ticiu, preşedintele Asociaţiei Banat IT şi coordonatorul CoderDojo-urilor din zona metropolitană Timişoara, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că “oraşul de pe Bega” participă pentru a patra oară la competiţia de programare desfăşurată la Dublin.

“Este o competiţie şi o întâlnire a tinerilor şi copiilor activi în reţeaua CoderDojo-urilor globală. Ne-am întors cu o foarte mare parte din premii, undeva la 40% din premii au fost încărcate în avioanele care au venit spre România. Creştem constant în ceea ce priveşte performanţele obţinute de copii. Practic, îi expunem unui mediu global, văd care sunt evoluţiile globale şi sper că ajung să-şi dea seama că pot să facă de acasă, în România, să practice o meserie care le place. Vorbim de oameni extrem de bine plătiţi în această zonă a IT-ului, de care e mare nevoie. Noi lucrăm cu copii care sunt mânaţi de entuziam, de curiozitate, de dorinţa de a inova şi mai puţin de dorinţa de a găsi un loc călduţ de muncă. Asta îi ajută să fie mult mai creativi şi dornici să investească timp şi energie ca să înveţe. În foarte multe cazuri, copiii de clasa a X-a care învaţă în mod regulat programare la CoderDojo concurează de la egal la egal cu studenţii de anii doi, trei, şi de multe ori le cam suflă premiile la competiţiile la care se întâlnesc”, a explicat Radu Ticiu.

Printre premianţii la competiţia CoderDojo Coolest Projects Awards 2017 se numără Laura Chirilă şi Sergiu Micorici, din Timişoara, care au câştigat categoria “Hardware”, subcategoria peste 14 ani, cu proiectul “MindRobot”, respectiv un robot care poate fi controlat cu puterea minţii.

În cadrul unor astfel de cluburi CoderDojo, liceeni, studenţi, angajaţi sau antreprenori din domeniul IT învaţă gratuit copii şi tineri cu vârste între 7 şi 17 ani despre tehnologii diverse, cum să creeze jocuri, aplicaţii pentru telefoane mobile, pagini web, programe şi soluţii web, implementări din zona hardware şi robotică. Astfel, activitatea de la CoderDojo îi transformă pe copii din simpli utilizatori de tehnologie în creatori din zona digitală.

În România, activităţile CoderDojo au loc din toamna anului 2012, ajungând să se desfăşoare în 38 de locaţii, implicând un grup de peste 150 de mentori care lucrează în şedinţe săptămânale cu aproape 500 de copii.

Zona Metropolitană Timişoara are cea mai densă reţea de cluburi CoderDojo din Europa. Reţeaua a fost creată în anul 2013 şi a ajuns la 17 astfel de cluburi. 13 funcţionează în Timişoara, iar patru în Dumbrăviţa, Moşniţa, Giroc şi Săcălaz.