România a obţinut o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz la cea de-a 34-a Olimpiadă Balcanică de Matematică, organizată la Ohrid, în Macedonia.

La competiţia desfăşurată la începutul lunii mai au participat până la şase elevi de liceu din fiecare ţară. Concursul este unul de pregătire pentru Olimpiada Internaţională de Matematică.

La întrecerea matematicienilor balcanici au participat elevi din Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia (ţări membre) cât si echipe invitate, din Arabia Saudita, Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Kârgâzstan, Turkmenistan, Marea Britanie şi Qatar

Fiecare participant a avut de rezolvat probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră. Timpul alocat rezolvărilor a fost de patru ore şi 30 de minute.

Ciprian Mircea Bonciocat, de la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” a obţinut punctaj maxim la toate cele patru probe şi a obţinut medalia de aur.

Mihnea-Gabriel Doica (31 de puncte) de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Dragos Manea (31 de puncte) de la Colegiul National „Andrei Saguna” din Brasov s-au întors din Macedonia cu medalii de bronz, în timp ce Mihnea-Andrei Ocian (30 de puncte) de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti, Theodor-Mihai Iliant (28 de puncte) de la Colegiul National „Mircea cel Batran” din Constanta si Antonie Ciocan (22 de puncte) de la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucureşti au cucerit bronzul.

Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii Bucureşti.