Copilul de un an şi opt luni scos din puţ a fost detubat şi respiră fără ajutorul aparatelor, dar este încă ţinut sub o uşoară sedare, a declarat, joi seară, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu” din Capitală, Raluca Alexandru, spunând că medicii speră că starea acestuia se va îmbunătăţi.

"Copilul a putut fi detubat şi acum respiră spontan, dar este ţinut încă sub o uşoară sedare. Pare că este prezent, urmăreşte cu privirea şi să sperăm că starea lui se va îmbunătăţii", a declarat, joi seară, Raluca Alexandru.

Băieţelul este spitalizat în secţia de terapie intensivă a Spitalului "Grigore Alexandrescu” din Capitală, unde a fost ţinut pe aparate pentru ca plămânul în care sunt germeni să îşi revină sub tratament cu antibiotic. Purtătorul de cuvânt al spitalului afirma că despre o eventuală ameliorare se va putea vorbi după o săptămână de tratament.

Medicul mai spunea că în următoarele zile va veni şi un neurolog să îl vadă pe copil, dar pentru o evaluare neorologică corectă acesta trebuie să fie treaz, să respire fără ajutorul aparatelor.

Managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu”, Dan Enescu, a declarat, joi, pentru News.ro, că băieţelul este un caz extrem de grav, fără precedent, cu risc de infecţie pulmonară, care ar putea cauza decesul, cu afectarea gravă a pielii din cauza frigului şi a umezelii, pentru că a stat mai bine de 10 ore cu jumătate de corp în apă.

"Este un caz foarte delicat. Numai Dumnezeu ştie cum a stat el acolo. Vă daţi seama, aproape 11 ore într-un puţ îngust, în frig, cu jumătate din corp în apă, înghiţind apă despre care nu ştim nimic, mă refer la calitatea acesteia. Mi-aş dori şi eu, din toată inima, să spun copil salvat, aşa cum am spus de zeci de mii de ori în cazul copiilor cu arsuri grave, cărora nimeni nu le mai dădea nicio şansă, poate nici chiar ştiinţa. Noi, doctorii, facem tot ceea ce este necesar într-un caz fără precedent", a spus profesorul Dan Enescu.

Medicul a adăugat că, de multe ori, organismul copiilor a reacţionat peste aşteptări în situaţii grave precum arsurile, dar la copilul scos din puţ, peste suferinţa pulmonară gravă, cu risc de infecţie masivă, care ar putea cauza decesul, pielea sensibilă a micuţului a fost afectată grav de frig şi umezeală.

Copilul a căzut, marţi, în puţul din curtea casei din localitatea Balta Sărată, judeţul Teleorman şi a rămas blocat la aproximativ 16 metri adâncime, fiind scos după zece ore de către echipele de intervenţie. După ce i-au acordat îngrijiri medicale la faţa locului, copilul a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, unde este internat în secţia de Terapie Intensivă.