Comisia juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni, cu majoritate de voturi, un amendament potrivit căruia reducerea de pedeapsă pentru 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare va fi de 6 zile.
Amendametul, formulat în urma porpunerii avansate de preşedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PSD Eugen Nicolicea, are următorul cuprins: „La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, şase zile din pedeapsa aplicată”.
Amendamentul a fost aprobat cu 10 voturi „pentru” şi 2 abţineri.
Totodată, Comisia juridică a respins amendamentul propus de deputatul UDMR Marton Arpad privind acordarea unei reduceri de 9 zile.
Potrivit proiectului de lege, se consideră condiţii necorespunzătoare condiţiile sanitare improprii în general, cum ar fi prezenţa gândacilor, şoarecilor, puricilor; lipsa dotărilor şi a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proastă a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei: lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă.
Legea nu se aplică, însă, în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiu de detenţie având condiţii necorespunzătoare.
Totodată, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate, din condiţii corespunzătoare în condiţii necorespunzătoare de detenţie, în scopul de a beneficia de măsura compensatorie.
Nicolicea a precizat, săptămâna trecută, întrebat de ce a propus 6 zile reducere de pedeapsă la 30 de zile de detenţie în condiţii inumane, că este vorba de un calcul.
„A fost rezultanta unui calcul pentru că la o zecime scădere de pedeapsă, cum era până acum, te duce tot în faza de eliberare condiţionată la două treimi, şi acolo din una sau două amânari se elimină tot câştigul pe care l-ai avut că ai stat în condiţii inumane”.
„Şi am spus că legea devine atunci practic fără efect şi e mai bine să nu mai faci o astfel de lege. Pe de altă parte, mi s-a părut cam mare şi propunerea făcută de domnul Marton Arpad de 9 zile, adică o treime reducere pentru condiţii inumane şi eu am făcut o sugestie şi anume că poate să devină efectivă (legea, n.r.) în jur de 5-6 zile acordate pentru condiţii inumane. Rămâne să stabilească comisia şi plenul”, a adăugat Nicolicea.
În proiectul de lege venit de la Guvern se prevede ca reducerea de pedeapsă să fie de 3 zile la 30 de zile de detenţie în condiţii inumane.