Şapte copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani care învaţă la şcoala din comuna gălăţeană Braniştea s-au tăiat pe mâini, o elevă de clasa a VI-a recunoscând că a jucat "Balena albastră", iar ceilalţi au făcut acest gest din teribilism. Poliţiştii au deschis o anchetă pentru loviri sau alte violenţe.
Primarul comunei Braniştea, Marian Adamache, a declarat, vineri, că a aflat că şapte copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani care învaţă la şcoala din localitate şi-au provocat tăieturi pe mâini. El a spus că este vorba inclusiv despre o fată care a recunoscut că a jucat jocul "Balena albastră".
"Ştiu că şapte elevi s-au tăiat pe mâni, cinci dintre ei fără legătură cu jocul Balena albastră, din teribilism, din curiozitate, am înţeles. Mai este cazul unei eleve de 13-14 ani care a recunosct că a jucat jocul Balena albastră. Mai este un alt elev care s-a tăiat. Fetiţa a spus că a intrat în legătură cu o persoană, jucând acest joc, care i-a spus ce să facă. Sunt tăieturi superficiale pe care şi le-au făcut", a spus primarul.
El a precizat că Poliţia a făcut verificări la unitatea de învăţământ, iar un psiholog a discutat cu copii.
"S-a făcut o comisie, a fost Poliţia, un psiholog şi li s-a spus copiilor la ce riscuri se expun", a mai declarat primarul.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi au confirmat că este vorba despre şapte elevi care s-au tăiat la mâini, printre care şi o elevă de clasa a VI-a care a recunoscut că a jucat jocul ”Balena albastră”, motiv pentru care s-au luat deja o serie de măsuri pentru siguranţa copiilor.
Purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache, a spus că eleva respectivă a relatat că, după ce accesat jocul, s-a tăiat la mână şi pentru că a simţit durere s-a speriat şi nu a mai jucat, lucruri pe care probabil le-a povestit celorlalţi copiilor.
"O fetiţă a accesat jocul Balena albastră, s-a speriat când a văzut despre ce e vorba, mai ales după ce a încercat să îşi provoace rău singură. Ea a abandonat jocul, dar probabil le-a povestit la şcoală colegilor, motiv pentru care încă şase copii au încercat să facă acele teste. Nu s-au rănit foarte grav. Ceilalţi s-au tăiat din curioziate, unul dintre ei cu o ascuţitoare. Doamna directoare a anunţat Poliţia, s-a apelat şi la un specialist din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. S-au făcut şi consilieri privind riscurile de pe internet, de pe diferite site-uri, la care sunt expuşi copiii. Se discută şi cu părinţii", a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache.
Totuşi, specialişti de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională spun că întâmpină dificultăţi în relaţionarea cu familiile copiilor.
"Avem ceva dificultăţi care ţin şi de relaţionarea cu familia pentru că serviciile de consiliere sunt acordate doar la solicitarea familiei. Noi am făcut recomandarea către familii să acceseze servicii specializate de psihiatrie infantilă şi psihologie clinică, dar este evident opţiunea familiei. Copiii care au recurs la aceste gesturi provin din medii diferite şi motivaţiilor lor pot fi diferite. Poate fi lipsa afecţiunii părinţilor pentru că în unele cazuri este vorba de familii în care unul dintre părinţi este plecat în străinătate, cazuri de violenţă în familii, dar şi cazuri în care familiile sunt extrem de bine structurate şi atunci singurul lucru care leagă copiii între ei se referă la maturizarea ei emoţională, la criza specifică adolescenţei", a spus psihologul Diana Bulai de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.
Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz pentru loviri sau alte violenţe.
"Există un dosar de cercetare pentru loviri sau alte violenţe. Se fac cercetări, motiv pentru care nu putem afirma că cele întâmplate au legătură cu accesarea jocului la care faceţi referire", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Andreea Rogojină.
Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi va începe în şcolile din judeţ o campanie în cadrul căreia li se vor explica elevilor riscurile la care se expun pe internet.